0

И ван Янкулов и Цветомир Малинов се класираха за финал „А“ в дисциплината двойка без кърмчия на Световното първенство по гребане за мъже и жени до 23 години в Пловдив. Двамата български състезатели завършиха на трета позиция в първия полуфинал и така продължават напред, като намериха място сред най-добрите 6 лодки, които ще спорят за разпределението на медалите.

Възпитаниците на гребен клуб ЦСКА, които спечелиха своята серия в първия ден от Световното първенство и попаднаха директно в полуфиналите, бяха в трети коридор в конкуренцията на тандемите от Италия, Германия, САЩ, Гърция и Франция.

Янкулов и Малинов стартираха по-бавно и отново заложиха на силен финален спринт. След първите 500 метра българите бяха пети, но в края на дистанция увеличиха темпото и в много оспорвана битка с двойките на Гърция и Германия, успяха да се преборят за третата позиция.

Първи в полуфинала завърши тимът на Италия с време 6:49.05 минути, втори остана тандемът от Гърция на 1.64 секунди след италианците – 6:50.69, а Иван Янкулов и Цветомир Малинов финишираха само на 17 стотни след гръцките си съперници с време 6:50:86. На четвърто място се нареди Германия на 15 стотни след българите, а Франция и САЩ заеха последните две позиции.

От другия полуфинал за финал „А“, който е в събота от 10:46 часа, се класираха Австралия, Великобритания и Нова Зеландия, а нашите ще гребат в шести коридор.