0

В одачката в световната ранглиста Ига Швьонтек и тунизийката Онс Жабьор ще играят на финала при жените на Откритото първенство по тенис на САЩ.

Полякинята се класира за финала на US Open, след като победи с 3:6, 6:1, 6:4 Арина Сабаленка. Жабьор пък срази французойката Каролин Гарсия с 6:1, 6:3.

21-годишната Швьонтек изигра слаб първи сет, но след това намери верния ритъм и стигна до директния двубой за титлата.

Швьонтек за първи път е финалистка в Ню Йорк. Тя е и първата полска тениситка, която ще играе в мача за трофея в Ню Йорк. 

"Стремях се да пласирам повече първи сервиси, защото тя беше много агресивна на вторите. Независимо, че направих няколко пробива във втория сет, нейният сервис е станал много по-добър. Честно казано, не очаквах да се върна в мача, но не спрях да вярвам и се радвам, че успях", сподели след победата Швьонтек. 

Онс Жабьор пък се нуждаеше от малко повече от час, за да срази Гарсия и ще има нова възможност да триумфира с титла от Големия шлем, след като не успя да го стори на “Уимбълдън”. Тя е първата арабска тенисистка, която ще спори за трофея в Ню Йорк. 

Жабьор продължи великолепната си серия в преките двубои с Гарсия. Тунизийката е спечелила всеки от 7-те мача помежду им, включително като девойки. Днешният успех гарантира на Жабьор, че от следващата седмица ще се изкачи на второ място в световната ранглиста. 

Гарсия беше в отлична форма преди днешния полуфинал и имаше 13 поредни победи, но по никакъв начин не можа да се противопостави на прецизната игра на съперничката си. 

“Имаше много напрежение върху мен след “Уимбълдън”. Сега изпитвам облекчение и се радвам, че ще играя на втори пореден финал в турнир от Големия шлем. Беше важно, че вкарах доста първи сервиси. Във втория сет този процент спадна, но важното беше да не допусна пробив. Балансът ми срещу Каролин със сигурност има значение, но мачът не беше лесен. Използвах всичките си оръжия на корта. Бях готова ментално за двубоя”, коментира след победата Жабьор и благодари на всички свои сънародници за подкрепата.