0

Е лена Рибакина и Арина Сабаленка ще излъчат тазгодишната шампионка на Откритото първенство на Арстралия по тенис в събота.

Това стана факт, след като поставената под номер 5 в схемата Сабаленка победи полякинята Магда Линете със 7:6(1), 6:2, а преди това Рибакина победи двукратната победителка в турнира Виктория Азаренка със 7:6(4), 6:3.
За Сабаленка това ще е първи финал в кариерата й в Мелбърн, след като в последните три издания отпадна в третия кръг.

Беларускинята има до момента три полуфинала в Големия шлем – на Уимбълдън 2021 и Откритото първенство на САЩ 2021 и 2022 г., но сега за първи път стигна до спора за титлата.

"Наистина съм много щастлива, че успях да стигна до този резултат, защото срещу мен имаше съперничка, която игра невероятен тенис през тези две седмици. Благодаря на всички за подкрепата. Не стартирах по най-добрия начин, загубих подаването си, но трябваше да запазя самообладание. Знаех, че имам възможност да обърна сета", каза Сабаленка в интервюто си на корта.

Тя има титла от Откритото първенство на Австралия на двойки жени заедно с Елизе Мертенс (Белгия) през 2021 година.

"Да бъдеш на финал на двойки и на сингъл не е едно и също. Но този опит със сигурност ще ми помогне. Рибакина е невероятна тенисистка, играе страхотно, вече има една титла от Шлема, което ще й бъде от голяма полза. Ще бъде голяма битка", добави Сабаленка.

Рибакина изигра много силен мач срещу Азаренка и ще спори за втора титла от Шлема в кариерата си, след като през миналата година спечели Уимбълдън.

"Супер щастлива съм и съм горда, знаейки какво означава да бъда тук. Искам да благодаря на моя екип, без вашата помощ нямаше да съм тук", каза тенисистката от Казахстан в интервюто си на корта.

"Имаше моменти, в които топката ми бягаше, не можех да контролирам ударите си, но обещавам, че ще дам най-доброто от себе си във финала. Титлата от Уимбълдън ми дава повече опит, знам колко е важно да бъдеш хладнокръвен. Знам, че ще играя пред пълни трибуни и това ще бъде допълнителна мотивация. Моята цел е винаги да се боря и да давам най-доброто от себе си", добави Рибакина.