0

М еждународният олимпийски комитет (МОК) одобри промяна на форматите в алпийските ски, северната комбинация и ски скоковете за олимпийските игри в Милано и Кортина д'Ампецо през 2026 гoдина, пише БТА.

Алпийската комбинация ще бъде отборна, а не индивидуална. Двама атлети от един и същи пол и от една страна ще се състезават заедно, като крайният резултат ще бъде комбинацията от времето от спускане и един манш на слалом.

В северната комбинация за мъже ще се състезават отбори от по двама спортисти, вместо по четирима досега. И двамата ще направят по един скок на голяма шанца и след това ще имат ски бягане пет обиколки от по  1,5 километра (7,5 км всеки вместо 5 км преди).

В ски скока при мъжете отборите ще бъдат от по двама, а не от четирима състезатели.

Форматът на състезанието включва три кръга: в първия всички отбори имат право да стартират, докато само най-добрите 12 преминават напред към втория кръг, а в третия остават най-добрите осем тима. За да се изчисли резултатът, точките на състезателите от един и същи отбор ще се сумират.

От МОК уточниха, че алпийската комбинация за мъже и за жени е включена в спортната програма само временно, но се очаква потвърждение на новия формат. Това трябваше да даде на Световната централа ФИС допълнително време да финализира своето предложение за формат на състезание и да получи обратна връзка от съответните заинтересовани страни.

МОК обяви, че Игрите в Милано и Кортина д'Ампецо ще се превърнат в "най-изравнените по отношение на пола зимни олимпийски игри в историята". Участието на жените ще се увеличи до 47 процента и ще има рекорден брой женски състезания - от 46 в Пекин 2022 до 50 през 2026 година.