0

В ера Маринова и Георги Банов бяха отличени с наградите за спортна журналистика на името на Людмил Неделчев и Николай Колев - "Люпи и Мичмана". Церемонията се проведе днес в Музея на спорта на националния стадион "Васил Левски".

Приз за работата си през 2021 година взе журналистът от "24 часа" Георги Банов.

Наградата за цялостен принос в развитието на спортната журналистика получи легендарната коментаторка на БНТ Вера Маринова.

"Разбира се, че съм много развълнувана, защото не очаквах толкова много хора и такова високо присъствие. Безкрайно съм признателна на Асен Минчев, който беше основният двигател за тази награда и на Катя Иванова, която е стопанката на този невероятен музей", каза Маринова.

"Журналистиката е много по-различна, защото сега трудно може да се намерят обстойни анализи, в дълбочина, по отношение на всеки конкретен спорт. Това е, което ние правехме. Докато съвременната журналистика се концентрира върху няколко факта, а като цяло, за моя жалост, основно върху скандала, популярните личности и техния начин на живот. Моето поколение журналисти търсеше информация, защото тогава нямаше нито Гугъл, нито фейсбук и т.н., докато Вие може би имате много по-трудна задача, защото в това море от информация трябва много да четете, а това иска време", добави Вера Маринова. Тя получи наградата си от Иван Ченчев, председател на парламентарната Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта.

"Емоциите ми са доста различни и смесени. Може би съм вече за тази награда за цялостно творчество, но при наличието на Вера Маринова, къде да се бориш. Наградата си е награда, вълнуващо е и то най-вече заради присъствието на такава фигура като Вера Маринова. Тази жена е рядко срещан интелект", коментира Георги Банов. Той получи приза от Снежана Тодорова, председател на СБЖ.

Наградите "Люпи и Мичмана" са учредени преди 13 години от Българската асоциация на спортните журналисти.