0

Н а старта на Гран При на Белгия прехвърчаха искри между двамата шампиони Люис Хамилтън и Фернандо Алонсо, бивши съотборници в „Макларън“, където шефовете покровителстваха англичанина, и оттогава заклети врагове. 

Повод за изригването на испанеца по радиото бе затварянето, което му направи на пистата Хамилтън, преди да изгори и да напусне.

Стартът на Гран При на Белгия ги събра отново един до друг -  Фернандо Алонсо, трети, и Люис Хамилтън, четвърти, и сблъсъкът не закъсня още на първата обиколка, в която Алонсо не беше прекъсван по радиото.

„Какъв идиот, не можеш да затвориш отвън, този човек знае как да се измъкне добре, само ако тръгне пръв“, беше вирусното избухване на испанеца след удара с мерцедеса на неговия бивш съотборник през 2007 г. в Макларън.

Алонсо беше един от тримата пилоти, които успяха да изпреварят Чеко Перес на старта, Хамилтън изостана зад Фернандо и атакува испанеца от външната страна след дългата права на Malmedy в Les Combes.

Люис имаше известно предимство, но и двамата бяха равностойни в завоя, като британецът опита да се спаси от излитане встрани, при което удари предното ляво колело на испанския Alpine, за което той излетя няколко метра, за да продължи по пистата, отново след Алонсо, но вече с поразен Мерцедес.

Който трябваше да зареже, както се видя по-късно, като го паркира на втората обиколка, тогава излезе и колата за сигурност заради излизането от пистата на Латифи и Ботас.

Стюардите обявиха, че това е състезателен инцидент.

Това е първият инцидент между двамата след напускането на Фернандо от Макларън, когато те се срещнаха в Бахрейн 2008 с испанеца в Рено.