0

Р уснакът Андрей Рубльов, втори поставен, беше дисквалифициран на полуфинала на турнира в Дубай "за неспортсменско поведение" спрямо един от линейните съдии на корта. Това стана в 12-тия гейм от третия сет, в който той гонеше изравняване срещу  казахстанеца Александър Бублик.
Рубльов, шампион през 2022 г. и финалист миналата година, се обърна ядосано към съдия на линията и изрева обидно в лицето му „идиот“ заради загубена точка.

Съдията на стола, германката Мириам Блей, реши да го изгони от мача и да обяви неговия съперник Бублик за победител при резултат беше 6:7(4), 7:6(5) и 6:5 за казахстанеца. .

Тази дисквалификация ще излезе скъпо на Рубльов, защото в такава ситуация той не получава никакви точки или спечелен награден фонд от този турнир, като руснакът ще изпадне от топ 5 на класацията на ATP.

Руснакът, победител тази година в Хонконг и с петнадесет титли и девет финала в своята кариера, обидил на „идиот“ и използвал език, смятан за неприличен към линейния съдия. 

Сега Бублик ще играе първия си финал за сезона срещу победителя от сблъсъка между руснака Даниил Медведев и французина Уго Юмбер.

Тази дисквалификация по бързата процедура възмути колеги на Рубльов, а един от първите, които реагираха, бе испанецът Алехандро Давидович.

Отпадналият на осминафинала именно срещу Рубльов Алехандро написа в Х/Туитър: „Много е несправедливо Рубльов да бъде дисквалифициран, без преди това да е сигурно, че съдията на линията е чул правилно казаното. Това правило трябва да бъде преразгледано и променено. Срамно! Имаме нужда от VAR в тениса“ , както коментира в профила си в социалната мрежа Х.