0

П резидентът на Българската федерация по художествена гимнастика (БФХГ) Илиана Раева и колегата й от мотоциклетизма Богдан Николов бяха удостоени от президента Румен Радев с орден "Стара планина" първа степен за изключително големите им заслуги към България в областта на спорта. 

Церемонията се проведе в Гербовата зала на "Дондуков" 2.

Заедно с тях ордени получиха и архитект Елко Хазан, проф. Рахамин Шекерджийски, проф. Стефан Хаджитодоров и Васил Долапчиев. 

Раева заяви, че този орден е апотеоз и венец в нейния професионален път и благодари на семейството и на колегите си за подкрепата. 

"Наистина бях много развълнувана, защото напълно оценявам какво представлява този орден. Това е апотеоз в моя професионален път. Наистина е венецът на професионалния ми път. Това, което е много важно и искам да кажа е, че този орден нямаше да бъде на гърдите ми, ако не беше първо моето семейство, което през всичкия този път ме е обсипвало с любов и подкрепа, благодарение на което съм имала силата, вярата в себе си да работя и да отдам живота си на художествената гимнастика; ако не бяха моите колеги, с които се трудим от сутрин до вечер и които понасят всички човешки емоции по време на спортно-състезателния път.

Огромна благодарност на тях - на семейството ми и на моите колеги. Посвещавам този орден на моето семейство и на моите колеги, на гимнастичките, разбира се, да не ги забравя, които печелят тези отличия, тези медали. Чувствам се като един много осъществен човек в своята професия", каза Раева след награждаването.

Бившият президент на федерацията по мотоциклетизъм Богдан Николов призова да се обърне внимание на спорта в България, а не да се раздават ордени.

"Да не се изказвам неправилно, но за мен не е това начинът да удостоиш някой с нещо. Мисля, че има други начини и то не е въпросът мен да удостоят или г-жа Раева, или някой друг, тук се говори като цяло за спорта да се обърне внимание. Като не се обръща внимание на спорта, значи все едно няма смисъл от тези ордени", заяви пред журналисти Николов. 

"В мотоциклетизма у нас има отстъпление, не може да сме седем пъти номер 1 в едната дисциплина и пет пъти в другата и никой да не му прави впечатление. В крайна сметка хората, които са помагали на мотоциклетния спорт е хубаво да помагат пак, но България от най-горното стъпало сега я няма никъде в никакви класации, говорим за световни и европейски шампионати.

Чакаме все още държава, вече три години няма държава и не можем да разберем има ли Министерство на спорта, няма ли Министерство на спорта. Надяваме се някога да има държава и някога политиката към спорта да бъде тази, която заслужава всеки спорт", добави той.