0

П резидентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева коментира ситуацията в световния спорт в момента и санкциите, които не спират срещу Русия и Беларус. До този момент обаче Международната федерация по художествена гимнастика не е въведа такива. „Може би и нашата федерация (б.р ФИГ) ще вземе подобно решение. Прочетох изказване на Ирина Винер, която още преди ФИГ да ги е обявила, тя вече ги е приела и ги е изтълкувала по свой начин. Много е жалко, много тъжно и абсурдно. Във времената, в които живеем, всичко е ужасно. Първо с COVID-19, после с тази абсолютно малоумна война и всичко около нея. Ние трябва да се готвим и да бъдем спокойни, дано много бързо да се вземат решения, да има политическо говорене и мирни преговори, с които да се вземат някакви решения, с които да живеем по-спокойно“, обяви Илиана Раева.

Само след няколко седмици България е домакин на международен турнир, както на Световна купа по художествена гимнастика. „Ако няма задължителна санкция от страна на ФИГ, ние ще ги поканим на турнирите ни. Много рязко разграничавам Путин от руския народ и нашите колеги в Русия. Те се намират в една изключително тежка ситуация. Ако МОК даде шанс и вратички, естествено, аз мисля, че всички ще ги каним. Нито един от спортистите няма вина за това, което прави техният президент. Истината е, че те не могат да летят в нито една държава, не могат да напускат страната. Всички затварят въздушните си пространства. Много е тежко“, допълни Илиана Раева.

Ансамбълът ни по художествена гимнастика няма да участва на Световната купа в Атина. Решението е на старши треньора Весела Димитрова. Причината е, че тимът ни не е навлязъл в необходимата форма, за да пътува за Гърция в края на март. Турнирът е от 18 до 20 март.