0

И лиян Радулов отпадна на четвъртфиналите при юношите на Откритото първенство на Австралия по тенис.
 
Физически проблеми попречиха на поставения под номер 2 българин да се противопостави на Лърнър Тайън от САЩ. Той все пак излезе на корта и изигра мача, но загуби с 0:6, 0:6 за 41 минути на корта. 17-годишният Тайън е 770-и в световната ранглиста на АТП, а през миналия сезон участва с "уайлд кард" в основната схема при мъжете на Откритото първенство на САЩ.    

С отпадането на 17-годишния Радулов, който е национален шампион при мъжете за 2022 година, завърши силното българско представяне при юношите и девойките в Мелбърн. Страната бе представена от рекорден брой таланти, като и за петимата това беше дебют в турнир от Големия шлем.

Радулов постигна три победи със само един загубен сет преди поражението на четвъртфиналите. Адрияно Дженев също постигна два успеха в основната схема при юношите. На осминафиналите Дженев отстъпи на класиралия се на полуфинал номер 3 в схемата Александър Блокс от Белгия.

При девойките Росица Денчева игра на много високо ниво и след две победи загуби на осминафиналите от фаворитката за титлата Мира Андреева от Русия. Преди това Денчева елиминира финалистката от Уимбълдън и номер 10 в схемата Лука Удварди от Унгария и 38-ата в световната ранглиста при девойките Тейтъм Еванс от САЩ.

Елизара Янева също записа победа в основната схема, в която влезе като "щастлива губеща" от квалификациите. Йоана Константинова пък бе близо да обрат срещу класиралата се за полуфиналите Рана Стойбер от Великобритания, но загуби в първия кръг.

Треньор на родните таланти от страна на БФТ в Австралия е Пресиян Коев.