0

Е дна трета от бегачите на маратона в Мексико Сити очевидно са се опитали да преметнат съдиите, като са поели по преки пътища с метро или кола. 

Повече от 30 000 души започнаха 40-ото издание на маратона в Мексико Сити на 27 август - около 11 000 от тях може да бъдат дисквалифицирани впоследствие, съобщи "Марка".

Както се съобщава от множество местни и международни медии, лъснаха масови нередности благодарение на приложение за резултати.

Ходът на състезанието може да бъде засечен с индивидуални чипове за проследяване. Резултат? Някои участници пробягаха 30 километра, други - полумаратон, някои пробягаха само няколко километра, съкратили останалата дистанция с... метро, автобус или собствена кола.

На 30 август столичната спортна институция реагира на обвиненията за масови шмекерии: „Ще установим случаите, в които участниците в маратона са показали неспортсменско поведение, и ще изтрием времената им от резултатите“.

Причината за тази масова измама вероятно е известният бостънски маратон. За да се класират за прочутото бягане в САЩ, участниците трябва да са постигнали определено време на друг маратон през 18-те месеца преди старта в Бостън.

В зависимост от възрастовата група, мъжете трябва да бягат между три часа и 4:50 часа, жените между 3:30 часа и 5:20 часа. Заради големия брой участници – над 30 000, много от тарикатите вероятно са счели, че в тълпата шмекерията им ще остане незабелязана.

Мексико Сити преживя дежавю: хиляди участници опитаха да хитруват и през 2017 г., когато 6000 бегачи бяха дисквалифицирани. 1296 от тях са дали време, което би ги класирало за Бостънския маратон.

„Смущаващо е, че имаме толкова много хора на нашия маратон в Мексико Сити, които нямат моралната почтеност да тренират и да пробягат цялата дистанция“, каза двукратният участник на олимпийски игри Дионисио Серон във видео съобщение на X (бивш Twitter) .

Победител в маратона стана Ектор Гарибай Флорес от Боливия. 35-годишният мъж, който също работи като таксиметров шофьор, беше първият спортист, изминал разстоянието в Мексико Сити за по-малко от 2:10 часа (02:08:23 часа) – без никакви преки пътища, и без такси.