0

М ъжкият национален отбор на България по баскетбол загуби инфарктно визитата си на Босна и Херцеговина в Сараево със 73:76. „Лъвовете“ опитаха всичко по силите си, за да преминат във втория етап на квалификациите за световното първенство, но след страхотната трета четвърт, не успяха да покажат същото лице и в последната, като загубиха с кош в последните секунди. Само преди три дни нашите отново претърпяха поражение с 2 точки - от Литва в Самоков. 

Българите се нуждаеха от победа с 10 точки, след като малко по-рано днес Чехия нанесе първа загуба на Литва и то като гост с 83:72, с което се класира за следващия етап.

Момчетата на Росен Барчовски можеха да стигнат и до продължения, където да търсят нужния им успех, но тройката на Джанан Муса, който преди това бе изпуснал 4 поредни наказателни удара, сложи край на надеждите им.


Нашите бяха без Александър Везенков и Станимир Маринов, които отпаднаха преди мача заради травми, а по време на двубоя контузия получи и Йордан Минчев. 

След силния мач на Везенков преди дни срещу Литва, сега над всички бе Дий Бост, който реализира 24 точки (6 тройки). С 15 точки завърши Чавдар Костов, а с 14 - Димитър Димитров.

Петима от босненците завършиха с двуцифрен точков актив - с 16 точки и 8 борби е Миралем Халилович, 14 реализира Александър Лази.

Така нашите останаха на последното място в групата с баланс 1-5, напред продължават Литва, Босна и Чехия. За тима ни предстои участие във втория етап на предварителните квалификации за Евробаскет 2025.