0

Е дна 20-годишна спортистка от Видин накара България да се гордее с успехите й през миналата седмица.

Йоана Георгиева спечели два медала в каяка от световното първенство до 23 г. в Аурондзо (Ит) – златен в дисциплината 200 метра и сребро на 500 м. Така състезателката на СК Бдин 77 затвърди възхода си от 2022-ра, когато въпреки крехката си възраст стана европейска шампионка при девойките в спринтовата дистанция. Въпреки безспорния си успех Георгиева показва още отсега, че се цели най-високо.

Мотивация

Надеждата ни в кану-каяка изрази разочарованието си от загубата на 500 м, където унгарка я победи с две стотни.

„Съжалявам, че не спечелих два златни медала. Все още много боли и със сигурност никога няма да мине тази моя малка загуба. Всъщност това ме прави много по-силна и по-мотивирана за следващия път, когато вярвам, че ще победя с много повече от това, с което загубих. Сребърният медал ми е много по-ценен. Отличието ми е на олимпийска дисциплина, където има много по-голяма конкуренция, тъй като квота може да се вземе само на 500 м. Също така не омаловажавам моя златен медал. Изключително съм щастлива и се радвам за него. Когато чух химна, беше нещо неописуемо. Въпреки че не е олимпийска дисциплина, много от състезателките, които гребат на 500 м, се състезават и на 200 м, тъй като подготовката е сходна“, разказва Йоана, която признава, че няма никакво време за почивка.

Конкуренция

„Вече започнах подготовка за световното първенство за мъже и жени, което ще се проведе в Дуисбург (Гер) в края на август. Там се раздават и квотите за олимпиадата. За едноместния каяк ще е доста трудно, тъй като ще участват страшно много състезатели“.

Георгиева вече има опит и от състезания при жените.

 Георгиева вече има опит и от състезания при жените.
ICF

Конкуренцията наистина ще е брутална, тъй като квоти за Париж 2024 взимат само първите шест. Догодина на световната купа ще се раздават още две квоти. Талантливата ни каякарка обаче не се плаши, тъй като вече има опит в състезанията при жените. По-рано тази година тя участва на световната купа в Сегед (Унг), където завърши осма на 200 м в съперничеството на дами от 54 държави.

Георгиева влиза за първи път в лодката, когато е 13-годишна. Увлича се от нейната майка, но всъщност признава, че каякът е в кръвта й.

„Запалих се заради майка ми. Когато бях на 13, разбрах, че тя е тренирала. Впоследствие научих, че и моята баба е била каякарка, а дядо ми е бил кануист. Това просто ми е в кръвта. Много тежък спорт е, но благодарение на това, че е генетично заложен в мен, успявам да се справя. Доставя ми удоволствие да бъда на вода в лодката и да тренирам“.

Заедно

Любопитното е, че още от първия си ден Йоана се е подготвяла при треньора Цветан Иванов. Именно специалистът я извежда до международните успехи в последната година. Двамата са заедно и в националния отбор, където Иванов е начело на жените. Георгиева е категоричната, че въпреки трудните условия за подготовка във Видин не би се преместила в друг клуб.

Йоана е с треньора си Цветан Иванов от първия ден в каяка.

 Йоана е с треньора си Цветан Иванов от първия ден в каяка.
Фейсбук

„Гребем на река Дунав. Преди тренирахме в потресаващи условия, но след като направиха ремонт на базата, се подготвяме в много по-подходящи условия. Има и плюсове, и минуси от това да гребеш в река. Всъщност това, че има много течения и водовъртежи, минават кораби и правят вълни, те прави по-силен. Успяваш да бъдеш по-издръжлив, да свикваш с несгодите и с лошите метеорологични условия и после това ти е като плюс, когато отидеш на състезание, тъй като владееш по-добре лодката. Засега не съм имала предложения от други отбори. Дори и да имам, не бих сменила моя клуб и град. Като цяло искам да си остана тук и да издигам името и авторитета на нашия град в световен план. Много си обичам Видин и бих останала винаги тук. Надявам се да давам добър пример на всички млади деца, които искат да се занимават със спорт. Просто искам да им кажа, че всичко става с много труд и лишения и най-вече това, че трябва да преследват мечтите си, ако искат да успеят“.

Мечти

Чаровната каякарка също има мечти в спорта, които простичко ги формулира като свои цели. Задача №1 пред нея е да участва на олимпийски игри.

„Най-голямата ми цел е да спечеля медал от олимпиада. Знам, че за това трябва много труд, лишения и постоянство, което на мен ми е познато. Също така имам много по-малки цели, които да изпълня, така че да стигна и до моята най-голяма мечта“, споделя Георгиева, която беше посрещната подобаващо във Видин след световното от кмета на общината и децата от двата местни клуба по кану-каяк.

В свободното си време Йоана обича да се разхожда със своето куче по алеите край реката. Обожава животните и помага на бездомните да си намерят стопанин. Освен добра спортистка тя не е загърбила образованието си и учи в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, с профил учител по физическо възпитание.

Президентът на СК Бдин 77: Има всичко, за да успее

Президентът на СК Бдин 77 Светослав Илиев вярва, че топсъстезателката на отбора има всичко, за да успее на най-високо ниво.

„Йоана е чудесно момиче. Винаги си е гонила целите, които за момента постига и да се надяваме и занапред да го прави. Много е талантлива и потенциалът й може да стигне до олимпийска титла според мен. Има качествата, има желанието, има всичко необходимо, за да успее. Освен всичко друго тя е много интелигентна и се справя добре и с учението.

Клубът се издържа благодарение на общината и на други наши приятели. Знаете, че Северозападна България не е място, където лесно могат да се намерят спонсори. Трудно е, но правим каквото можем, защото тя е най-важната в момента с успехите, които постига“.