0

Й оана Илиева записа най-силното си индивидуално класиране на сабя в олимпийския сезон – шесто място на Световната купа в Синт-Никлас (Бел). Това се случи в последния квалификационен турнир за игрите, където вчера тя постигна три победи.

В първия си бой от директните елиминации Илиева удържа 15:13 над Клаудия Ротили (Ит), а след това разби с 15:7 Матилд Муру (Фр). За място в Топ 8 нашето момиче надви с 15:8 Лиза Пущай. Унгарката е връстничка на 22-годишната българка и двете израснаха заедно по турнирите за девойки. В препъни камък за Йона се превърна втората в света Теодора Гонкура, на която отстъпи с 12:15. Впоследствие гъркинята отпадна на полуфинал, а шампионка стана лидерката в ранглистата Сара Балзер (Фр).

Другата ни участничка вчера – Олга Храмова, също игра много силно и завърши на 32-о място. В първия ден от турнира 34-годишната фехтовачка записа пет победи, а вчера се пребори за 15:14 над №6 в света Олга Харлан (Укр). За място в Топ 16 Храмова изпусна с 13:15 Хайонг Йеон (Кор).

Тъй като класирането на Йоана засега не й осигурява индивидуална квота за игрите в Париж, днес е решителният ден да се класира целият отбор. Националният селекционер Ивайло Воденов хвърля в битката за виза освен деветата в света Илиева, също Храмова, както и Калина Атанасова и Емма Нейкова. Първата среща на тима ни е срещу Испания.