0

Й оана Константинова се класира за четвъртфиналите на сингъл и за полуфиналите на двойки на международния турнир по тенис на клей във Варна с награден фонд 15 хиляди долара.

17-годишната българска елиминира петата поставена Катерина Цигурова (Швейцария) с категоричното 6:2, 6:1 за 84 минути.

В надпреварата на двойки Константинова и Цигурова в тандем надделяха над участващите с "уайлд кард" Мелис Расим (България) и Александра Ирина Ангел (Румъния) със 7:5, 6:2. Така за място на финала поставите под номер 2 ще срещнат третите в схемата при дуетите Мария Андриенко (Русия) и Тилвит Ди Джиролами (Белгия).

Други две българки - Зиновия Ванева и Мелис Расим, отпаднаха във втория кръг поединично.

Квалификантката Ванева загуби от друга квалификантка Магдалена Смекалова (Чехия) с 6:1, 5:7, 6:7(3) след почти три часа игра. Националната шампионка на открито през 2022 и 2024 година водеше с 5:2 гейма в решаващия трети сет, но допусна обрат.

Получилата "уайлд кард" Мелис Расим пък претърпя поражение с 4:6, 7:5, 3:6 от Шанел Якони (Австралия), "щастлива губеща" от квалификациите. 

18-годишната Расим през тази седмица във Варна направи дебют в основната схема на състезание от веригата на ITF при жените и вчера записа първа победа.

В схемата на двойки участващите с "уайлд кард" Зиновия Ванева и Ани Вангелова надделяха над българките Беатрис Спасова и Дария Великова с 6:3, 7:6(5). Мачът беше доигран днес, след като снощи беше отложен заради тъмнина при 5:5 гейма във втория сет. На четвъртфиналите Ванева и Ангелова ще играят срещу четвъртите в схемата италианки Киара Джирели и Ирене Лавино.