0

Н ай-добрата българска фехтовачка Йоана Илиева ще опита в неделя да се класира за първите си олимпийски игри. За целта 22-годишната софиянка трябва да спечели квалификационния турнир за Европа в Люксембург.

В схемата от 13 участнички сабльорката ни е поставена под №1 и няма да играе в групите, а направо елиминации. Ако не завърши първа, Йоана няма да пътува за Париж, въпреки че е осма в света на сабя. Най-сериозните й съпернички в Люксембург ще са 19-ата в ранглистата Анна Башта (рускиня, представяща Азербайджан), 20-ата Нисанур Ербил (Тур) и №29 Лариса Ейфлер (Гер).

Представителят ни в мъжката сабя Тодор Стойчев загуби на 1/4 финал след 10:15 срещу Симон Хричук (Пол) и завърши на шесто място, а визата за игрите отиде у турчина Енвер Йълдъръм.

В първата елиминация Стойчев победи с 15:10 Андрий Николайсон Матеев от Исландия. 24-годишният Андрий е син на Николай Матеев, част от славния отбор от 80-те години, като през последната година тренираше заедно с Тодор в академия „Етрополски“ в София.

Днес за квота на шпага ще се бори и 61-ият в ранглистата Йордан Гълъбов.