0

Н орвежецът Йоханес Тингнес Бьо спечели преследването на 12,5 километра в Кенмор, Канада, с което си осигури и на теория петия Голям кристален глобус в Световната купа по биатлон при мъжете.

Бьо стартира предпоследното състезание за сезона с повече от минута аванс пред конкурентите си и макар да не бе перфектен при стрелбата си, не остави никакво съмнение, че ще запише десетата си победа през сезона. С нея 30-годишният Бьо спечели и Малкия кристален глобус в преследването за трети път в кариерата си.

Въпреки трите си грешки в стрелбата, Бьо успя да финишира за 34 минути и 38 секунди. Втори на 11.2 секунди със само един пропуск остана шведът Себастиан Самуелсон. Той изпревари само с 0.4 секунди французина Ерик Перо, който също с един пропуск завърши трети. 

С четири грешки, но много добро бягане на четвърто място финишира друг французин - Елимиен Жаклен, който изостана с 33.5 секунди от времето на победителя.

По-големият брат на Йоханес - Тарей Бьо, който бе единственият, който можеше да му отнеме Световната купа, остана пети на 37.9 секунди с две пропуснати мишени. Шестицата се допълни от италианеца Томазо Джакомел, който обаче финишира на повече от минута от първото място.

Състезанието в Кенмор премина без българско участие, след като в спринта нито един от представителите ни не успя да влезе в топ 60.

В класирането за Световната купа води Йоханес Тингнес Бьо с 1172 точки, пред Тарей Бьо с 1035 и още един норвежец - Йоханес Дале-Шевдал с 874 точки.

Крайното подреждане в преследването изглежда така: първи с 491 точки е Йоханес Тингнес Бьо, пред Дале-Шевдал с 353 и Тарей Бьо с 350. Сезонът в Световната купа завършва по-късно днес с масовия старт на 15 километра.

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ИНСТАГРАМ

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТИКТОК

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ В YOUTUBE

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ ВЪВ VBOX