0

У никален успех за българския волейбол! Девойките до 18 години спечелиха европейската титла в тази възраст за първи път в историята! Нашите постигнаха категорична победа на финала в Румъния над тима на Белгия 3:0 (25:15, 25:18, 28:26).

Младите „лъвици“, водени от легендата Антонина Зетова, не оставиха никакви шансове на своите съпернички. Нашите доминираха през целия мач, като единствено третата част бе по-завързана. Накрая нашите изстрадаха победата си след цели 5 мачбола. 

Успехът е дълго чакан, като за последно български волейболистки са играли на финал в тази възраст през 1982 година, когато завършват със сребро.

Централната блокировачка Дарина Нанева бе най-резултатна за България с 14 точки. С 12 завърши Вяра Парапунова, Деница Ангелова отбеляза 11 точки, а Калина Венева завърши с 9 точки.

За Белгия Тея Радович бе над всички с 19 точки.

Триумф за българския волейбол!
волейбол жени волейбол жени волейбол жени
23

Триумфът е още по-ценен като се има предвид, че нашите изиграха два квалификационни турнира, за да се класират за европейското. По време на еврофиналите пък България победи последователно Германия, Турция, Полша, Литва, Финландия, Гърция, Италия и Белгия, а единственото поражение дойде от Унгария в пет гейма в последната среща от груповата фаза.

Бившият вече еврошампион Италия се окичи с бронза след победа над Полша с 3:2 в мача за третото място.

Разпределителката на националния ни отбор Димана Иванова спечели приза за Най-полезен играч на европейското. Тя бе определена и за №1 на своя пост. 

Освен Иванова в идеалната шестица на европейското първенство попаднаха и още две българки. Това са централната блокировачка Дарина Нанева и посрещачката Калина Венева.