0

Л икуй, народе! България стана европейски отборен шампион по шахмат за жени. В последния си мач от шампионата в Будва, Черна гора, нашите невероятни момичета победиха с 2,5:1,5 точки поставения под номер 1 в схемата и вицешампион от последната Шахматна Олимпиада тим на Грузия - световен отборен шампион от 2015 г. 

Тя бе узаконена от младата Гергана Пейчева, която игра самоотвержено и спечели последна от нашите срещу Лела Явахишвили на трета дъска.

Преди това Антоанета Стефанова победи Бела Хотенашвили, а малко преди нея Нургюл Салимова завърши реми на 18-ия ход срещу Нино Батциашвили. Втората за Световната купа при жените приключва турнира в Будва (Черна гора) без загуба.

На четвърта дъска обаче Белослава Кръстева загуби от Саломе Мелиа и така резултатът срещу световните шампионки бе изравнен. Всичко бе в ръцете на Пейчева и тя не трепна!

Двете разиграха вариант Нимцович в Новоиндийска защита и още от дебюта позицията на дъската бе изравнена, но и много сложна. На 30-ия ход Явахишвили успя да спечели пешка, което ѝ даде леко предимство. Шест хода по-късно Пейчева възстанови материалното равенство на дъската, но инициативата остана у играещата с черните фигури грузинка. 

Партията продължи да бъде много вълнуваща, а Пейчева изглеждаше загубила. Българката обаче показа изключителна непримиримост и в крайна сметка не само изравни играта, но и успя да се добере до победата след близо 6 часа игра, карайки Явахишвили да се предаде на 83-тия ход.

Така нашите завършиха с 16 мач-точки след седем победи, две равенства и нито една загуба и изпревариха с една точка втория Азербайджан.

Титлата е първа в историята на българския шахмат, а в допълнение Нургюл Салимова стана шампионка на втора дъска. От 9 партии тя събра 6,5 точки след 4 победи и 5 ремита.

След края на партията си Пейчева обясни как е стигнала до победата пред водещия на живото предаване на официалния сайт на шампионата:

„Моята позиция беше много лоша в края и трябваше да се оправя без черен офицер и да форсирам повече ситуацията срещу опонентката. Повратната точка за мен беше, когато тя премести дамата си на f4. Тогава активирах играта с пешките си. След това ми се отвориха шансове. Не говоря за шансове за равенство, а за победа“, анализира след финалната партия Пейчева играта си.

След това водещият на живото излъчване я изпрати да празнува заедно с останалите си съотборнички.