0

Зьолден, Пламен Вълков, наш пратеник

България ще има и тази година свой състезател на откриването на Световната купа по ски в Зьолден (Ав) на 22 октомври. 

Дебют в стартове от този ранг за страната ни ще направи Луиза Бертани. Италианката избра да кара за България и взе наш паспорт през юни тази година. 

26-годишната Луиза има в кариерата си като най-добро класиране за СК 24-то място в гигантския слалом в Кранска Гора (Слвн) на 15 февруари 2020 г. 

През последните дни тя се подготвяше в Хинтертукс (Ав), а от вчера е вече в Зьолден. Днес тя ще направи тренировка и на глетчера Ретенбах, както и свободно каране по състезателното трасе. 

Според последната ранглиста на ФИС Луиза е 54-та в гигантския слалом.

Заради отсъствието на някои от топ-състезателките, които тренират за историческото първо спускане за СК от Цермат (Швейц) до Червиня (Ит) в началото на ноември, Бертани има шанс да кара с номер между 45 и 50.

Последното българско участие при жените за СК в Зьолден бе на Мария Киркова през 2015-а. Нито една наша националка не е влизала в топ 30 на откриването на сезона.

За гигантския слалом при мъжете в Зьолден няма да имаме представител. Асът ни Алберт Попов в момента тренира в Саас Фе (Швейцария). Първото му участие за СК ще е през декември на слалома във Вал д’Изер (Фр).

Днес в Зьолден ще се проведе и очаквания с голям интерес Форум алпина. На него ще говорят президентът на ФИС Йохан Елиаш и генералният секретар Мишел Вион. Те ще разкрият новостите за новия сезон, като се очаква да отговорят и на критиките от страна на федерациите на Австрия, Германия и Швейцария.