0

И талианката Марта Басино спечели гигантския слалом за жени в Сестриере от Световната купа по ски алпийски дисциплини.

Пред домашната публика в Сестриере 26-годишната Басино бе втора след първия манш, но успя да даде трети резултат във втория и така да се изкачи на върха с общо време от 2:28.89 минути. За италианката това е шеста победа в състезания от Световната купа и първа от януари 2021 година, като и шестте ѝ успеха са в гигантския слалом.

Басино завърши с 0.11 секунди аванс пред Сара Хектор, която остана втора. Шведката бе шеста след първия манш, но постигна най-добро време във втория и така за втори път този сезон успя да се качи на подиума в състезание.

Словачката Петра Влъхова, която бе лидер след първото преминаване на трасето, загуби скорост в средата на втория манш и в крайна сметка стигна само до третото място с изоставане от 0.40 секунди от Басино.
Друга италианка - Федерика Бриньоне, финишира четвърта на 0.66 секунди, а всички останали скиорки останаха на повече от секунда от победителката. Пета е французойката Теса Уорли на 1.26 секунди, а американката Микаел Шифрин завърши шеста на 1.96 секунди.

Италианката с български паспорт Луиза Бертани дебютира за страната ни в старт за Световната купа по ски-алпийски дисциплини. 26-годишната състезателка финишира 51-а от 52 завършили участнички в първия манш на гигантския слалом в Сестриере с изоставане от 5.74 секунди от водачката Петра Влъхова от Словакия.

Бертани взе българско гражданство през пролетта на тази година. Преди четири дни тя се представи силно на гигантския слалом от Европейската купа в Цинал (Швейцария), където завърши девета.

С днешната победа в Сестриере Марта Басино поведе в класирането за Малкия кристален глобус в гигантския слалом със 180 точки. Втора със 140 точки е Сара Хектор, а със 136 точки трета е швейцарката Лара Гут-Бехрами, която днес остана седма.

В генералното класиране първа с 305 точки е Микаела Шифрин, следвана от Петра Влхова с 280 и швейцарката Уенди Холденер с 266. Басино е на седмо място с 215.

В неделя в Сестриере на писта "Джани Аниели" ще се проведе и слаломът за жени.