0

И талианката София Годжа спечели спускането от Световната купа по ски алпийски дисциплини за жени пред родна публика в Кортина д'Ампецо. Същата писта ще бъде домакин на стартовете в алпийските ски на зимните олимпийски игри през 2026 година.

Олимпийската шампионка от Пьончан 2018 и вицешампионка от Пекин 2022 Годжа финишира първа за 1:33,47 минути. Тя записа четвърти успех за сезона, 16-и в спускане и общо 21-и в кариерата си в Световната купа.

Двукратната световна шампионка в спускането от Санкт Мориц 2017 и Оре 2019 Илка Щухец (Словения) зае второто място с изоставане от 13 стотни от секундата, а на трета позиция завърши германката Кира Вайдъл с пасив от 36 стотни.

Четирикратната носителка на Големия кристален глобус Микаела Шифрин (САЩ) даде четвърто време в днешното спускане, финиширайки на 50 стотни от Годжа. Така тя не успя да запише 83-а победа в кариерата си и да подобри рекорда на своята сънародничка Линдзи Вон. Шифрин и Вон имат по 82 успеха до момента.

Златната медалистка от Пекин 2022 Корин Сутер от Швейцария падна тежко, но се отърва без сериозни контузии.

Още два старта предстоят в Кортина д'Ампецо през уикенда - още едно спускане в събота и супергигантски слалом в неделя.

Шифрин беше по-бърза от Годжа през първите три сектора на пистата, но завърши с 50 стотни изоставане.

Вон счупи предишния рекорд за най-много победи на Анемари Мозер-Прьол от 62 победи, преди осем години в Кортина.

Вон се оттегли от спорта преди четири години, когато контузии прекъснаха кариерата й. Шифрин също се доближава до рекорда на Ингемар Стенмарк от 86 победи.

В генералното подреждане за Световната купа лидерка е Микаела Шифрин с 1245 точки, пред Петра Влъхова (Словакия) със 796 и Лара Гут-Бехрами с 681 точки, която днес остана на пето място.

София Годжа води в класирането за малкия кристален глобус в спускането с 480 точки, пред Щухец с 272 и Елена Куртони (Италия) с 218 точки.

Източник: БТА