0

Д а, тя го направи, дори и без да се спуска! Така ликува Италия, след като София Годжа за трети път в кариерата си взе малкия "Златен глобус" при жените. Италианката завърши на 12-о място в напрегнатото спускане в Куршавел. То обаче и стигна, защото конкурентката и Корин Сутер не успя да се нареди в челната тройка в състезанието, което бе спечелено от Микаела Шифрин. Американката продължава битката за Големия глобус с Петра Влъхова. Шифрин има преднина от 156 точки, след като словачката остана извън местата за точките - 16-та!

Годжа има два глобуса в спускането от 2017/18 и 2020/21. Тя е петата състезателка, която стига до това постижение в историята. Микаела пък донесе късмет на гаджето си Александър Амод Килде, който стана №1 в спускането за сезона. Беат Фойц го победи вчера, но точките не му стигнаха, за да се сдобие с Глобуса. Спускането в Куршавел бе спечелено от  Винсент Крихмайер (Австрия)  с 1:50,73, втори е Марко Одермат , който изостана на 0,34, а Фойц завърши на трето място. Второто място обаче е с цената за злато за Одермат, който ще се сдобие с Големия глобус.

"Исках да тръгна с трети номер, но Килде имаше възможност да избира преди мен и го взе. Така реших да бъда с номер 1. Предприех много рискове и за мен това бе фантастично каране", коментира Фойц. "Това, че Килде спечели Глобуса ме устройва. Все пак аз взех олимпийските медали. Този пък той имаше късмет. Знаете ли, ние сме едно семейство", коментира Фойц.

"Треперих до край. Цяло чудо бе, че не се пребих още на първия скок. През цялото време бях с буца в гърлото", заяви пък Килде.