0

З а 70 години Неделчо Колев е събрал толкова много история, че може да напише няколко тома. Днес роденият на 26 март 1953 година в Каблешково легендарен щангист чества юбилей и ако нещо е сигурно, то е, че мненията за него за много поляризирани. Като тежкоатлет Колев има славна кариера, изпъстрена с върхове и тежки моменти. Като малък – в 6-и клас, започва да тренира спортна гимнастика, но бързо разбира, че не е за него.

Всъщност да се насочи към щангите вина има и известният културист и филмова звезда Стив Рийвс, когото Колев гледа на големия екран и е силно впечатлен от мускулатурата му. И иска да прилича на него. Така се захваща с вдигането на тежести. Когато треньорът му се премества в ЦСКА, Неделчо прави същото и идва в София. През 1968-а кандидатства в „Олимпийски надежди“ и е приет. Там треньор е легендарният Иван Абаджиев, който в интерната създава цяла плеяда от бъдещи шампиони, начело с Йордан Биков, Андон Николов, Неделчо Колев и др.

Неделчо може да участва още на олимпиадата в Мюнхен 1972, но тогава Старшията предпочита в кат.75 кг да пусне Йордан Биков, който по-рано през годината е направил фурор на европейското в Констанца. Там Биков става шампион и побеждава легендата на СССР Виктор Куренцов. Всъщност Неделчо заминава за Мюнхен, но като резерва. По това време в щангите има трибой – повдигане, изхвърляне и изтласкване. Колев значително изостава в повдигането и затова Абаджиев решава в Мюнхен да участва Биков, който става олимпийски шампион със световен рекорд.

Целия материал, посветен на Неделчо Колев, четете в днешния брой на вестник "Мач Телеграф"