0

Б ългарската федерация по ски отпразнува своя 100-годишен юбилей с тържествено и пищно. На церемонията присъстваха министърът на младежта и спорта Георги Глушков, председателят на БОК Стефка Костадинова, генсекът на олимпийския комитет Белчо Горанов, ректорът на НСА проф. Красимир Петков, единственият ни олимпийски медалист в ски бягането Иван Лебанов, единственят българин с победа за Световната купа в алпийските ски – Петър Попангелов-младши, единственият българин носител на голям и малък глобус на ФИС Радослав Янков, актуалният ни №1 в ските Алберт Попов, както и още много състезатели, треньори, деятели и медии.

Церемонията започна с архивни кадри, обхващащи периода на създаването на федерацията през 1924 г и първите ни участия на световно първенство в Инсбрук 1933 и на зимна олимпиада в Гармиш-Партенкирхен 1936, както и с първите български успехи дошли през 1945 г. След това президентът на федерацията Цеко Минев приветства всички гости с кратко слово, посветено на историята на ските у нас.

„Нека запазим пламъка в душите, за да продължим да постигаме успехи и занапред“, завърши Минев. Младата ни шампионка в алпийските ски Лилия Хаджистоянова връчи на Цеко Минев почетен плакет за големия му принос в развитието на федерацията ни и връщането на България на картата на световните ски.

Подробности - четете в броя на "Мач Телеграф" утре