0

И вайло Иванов постигна най-големия успех в новата за него категория до 90 кг, като се класира за финала на престижния турнир от Големия шлем в Баку. 

На старта в категорията българинът се наложи с ипон над Тони Милетич (Босна и Херцеговина), после победи с ипон и Кента Нагасава (Япония), двукратен световен шампион (2018, 2021), а на четвъртфиналите се справи и с друг световен шампион – Неманя Маждов (Сърбия), отново с ипон. На полуфиналите капитанът на националите бе убедителен и срещу бронзовия олимпийски медалист Кристиян Тот (Унгария) - ипон.

Така по-късно днес за титлата Ивайло ще излезе срещу руснака Михаил Иголников, двукратен европейски шампион и пети на олимпиадата.

Силно представяне записа и Георги Граматиков в категория до 81 кг, след като стигна до репешажите.

Бронзовият медалист от европейското до 23 г. през миналата година постигна три победи – над Данил Зурбо (Франция), Джао Македо (Бразилия) и Ваджид Борчиашвили (Австрия), а на полуфиналите отстъпи пред бъдещия шампион Зелим Ткаев (Азербайджан).

В репешажите обаче българинът не успя да преодолее японеца Кения Кохада и завърши на престижното 7-о място. Останалите ни представители не успяха да стигнат до срещи за отличията.

Българският отбор е воден от треньора Свилен Скерлев. С тима е и президентът на федерацията Румен Стоилов. На турнира стартираха 446 джудисти от 61 държави. Турнирът е и олимпийска квалификация, която носи голям брой точки за ранглистата.