0

„Мач Телеграф“ се свърза с Ивайло Иванов след златото му на Европейската купа в Прагра. Националът стана шампион в нова категория, след като вече се състезава  в кат. 90 кг,  а не при 81-килограмовите. 27-годишният Иванов разказва за смяната на категорията, за подготовката за схватките, както и за предстоящото европейско първенство по джудо, което ще се проведе в „Арена Армеец“ в София от 29 април до 1 май 2022 година.
 
- Поздравления за успеха. Как се чувстваш след титлата от Европейската купа в Прага?
- Чувствам се добре и щастлив поради простата причина, че това за мен е един дебют в новата категория. Нещата тръгнаха положително. Вече не съм гладен (смее се). Надявам се това да е самото начало за постигане успехите и както казва майка ми: „Дано да ми омръзне това месо до олимпийските игри“.

- Как всъщност реши да смениш категорията? Това са почти 10 килограма разлика. Как се реши на такава стъпка?
- Аз отдавна трябваше да направя тази стъпка. Още след Рио. Но от самия яд от загубата си казах, че ще продължа да се боря отново на 81 килограма и останах. Доста се удължи периода, доста се изтормозих, поради простата причина, че аз свалям от 90 килограма от може би 7-8 години. Аз съм си 90 килограма реално погледнато. През цялото време бях на диети. По едно време не знаех дали съм джудист или малко към културизъм минавах, защото постоянно спазвах диети по лагери и по състезания. Носех със себе си печки, ядене, храни, не ядях в ресторантите, за да мога да държа около 85-86 килограма, обаче вече в последните години започна да ми е трудно да възстановявам на другия ден. Все пак не съм на 20 години. И това още преди олимпиадата го бях решил, че със сигурност вече след Токио аз ще променя нещо, за да се чувствам добре и да влизам в залата да се забавлявам, а не само по задължение. Защото човек не се ли забавлява с това, което прави, много по-трудно може да постигне успех.

- Ти имаш доста експлозивност и може би наистина ще бъде най-добре да бъдеш в тази категория.
- Да. До 81 килограма са много по-бързи момчетата, докато при 90 килограма темпото се забавя с една идея. Аз бях малко по-бавен, просто борбата ми е такава. Мисля и се надявам, че тук ще се получат нещата. Дай боже да взема това, което искам за себе си, за приятелите си и за цяла България.

- Кой беше най-трудният ти съперник по пътя към титлата?
- Не мога да кажа. Всички съперници бяха трудни. Честно казано, излизах да се забавлявам, не мислих толкова срещу кого ще ще изправя и какво ще направя. Бях приел, че идвам тук на тренировка. Да си сверя часовника докъде съм в момента. Има и европейско първенство. Може би най-силният беше на финала, преди това един от естонците. Като цяло нямаше слаби  съперници.

- Как успяваш да се възстановиш след всеки един двубой по време на състезание?
- Трябва да си подготвен за това нещо. Винаги трябва да си подготвен за 5 мача по 10 минути чисто време. Трябва да бъдеш подготвен за 1 час борба в буквален смисъл. За това тренираме, за да може да издържим едно състезание без никакъв проблем, каквото и да е състезанието. Дори да е по-тежко или по-леко, това няма значение. Ние тренираме, за да издържим най-тежкото, което е възможно.

- Европейското първенство в София предстои в края на април. Смяташ ли, че имаш реален шанс да станеш шампион?
- Да. Смятам, че имам реален шанс. Противниците са силни, но това е джудо и нищо не се знае. Имам предвид, ако съм добре подготвен, ще се представя добре. Както се казва: „И керемидите вкъщи бият“. Ние ще бъдем вкъщи. По друг начин е настроението тогава. У дома и стените помагат. Ще дадем всичко от себе си.

- Националният отбор има нов треньор в лицето на Ален Шмит. Как ще коментираш отказа на Ивелина Илиева да се състезава под негово ръководство заради обвиненията срещу него в домашно насилие?
- Не искам да коментирам много това нещо. Всеки си преценява. За мен новият треньор може да покаже много неща. Това, което от него съм видял, са само хубави неща, само положителни. Аз и като човек го харесвам. Отчасти смятам, че може би той не е виновен за това, което се е случило там цялостно, каквото и да се е случило. Този треньор са го докарали в България. Аз съм човек, който иска да се развива и каквото мога да открадна от него и да бъде положително за мен, аз ще го взема и ще го направя.

- Как се мотивираш срещу силен и успешен съперник?
- Казвам си, че аз съм по-силен от него. Че съм тренирал достатъчно, за да мога да го победя. Давал съм 15 години всеки един ден максималното от себе си. Сега е моят ден аз да покажа какво мога.

- Олимпиадата в Париж е след две години. Какви са краткосрочните ти цели и каква е голямата цел дотогава?
- Голямата цел е най-напред да вземем квоти, които започват от юни. Преди това да се представим максимално добре на европейското първенство, след това започваме да събираме точки и нещата да се получават. Най-вече да бъда здрав. Състезанията – всяко едно за себе си е важно. Аз отивам на всяко едно състезание на максимални обороти и давам всичко от себе си. Но най-важните състезания преди олимпиадата са европейските и световните първенства.