0

Ивет Горанова остана със сребърен медал на европейското първенство по карате в Газиантеп (Тур). Олимпийската шампионка в кат. 55 кг загуби с 3:11 финала срещу Анжелика Терлюга (Укр). Двубоят бе повторение на олимпийския финал в Токио, но този път украинката успя да се наложи.

Ивет започна мача добре и поведе с 2:0 след два удара с ръка „юко“, за които получи по точка. Терлюга обаче намали изоставането си с „юко“, а след това с удар с крак в главата „ипон“ взе три точки и поведе с 4:2. Горанова намали изоставането си с нова успешна атака с ръка, но последва нов „ипон“ на украинката, която поведе със 7:3. С още две успешни атаки „юко“ Терлюга увеличи аванса си на 9:3, а в края тя направи и „вадзари“ - удар с крак в тялото, за да вземе още 2 точки и за да спечели с 11:3.

Сребърният медал е най-големият успех за Горанова на европейски първенства. До момента тя имаше един бронзов през 2019 г. в Гуадалахара (Исп). През 2019 Ивет спечели Европейските игри в Минск (Блрс), тогава отново с успех срещу Терлюга. В кариерата си Ивет има и два бронзови медала на световни първенства – през 2018 и 2021.

Освен че си върна на Горанова за двата загубени финала, Терлюга пък спечели втората си индивидуална европейска титла и обща четвърта в кариерата си, тъй като тя има и два златни медала от отборните надпревари.