0

О лимпийската шампионка по карате от Игрите в Токио 2020 Ивет Горанова спечели квота за Световните игри на неолимпийските спортове и дисциплини през 2025 година, който ще се проведат в Китай. В състезанието ще участват осемте най-добри състезателки във всяка категория.

Световната федерация по карате обяви, че в категория 55 килограма "кумите" при жените визи взимат още световната шампионка Туба Якан (Турция), както и бронзовата медалистка и най-голяма съперничка на българката - Анжелика Терлюга (Украйна), която е и лидер в световната ранглиста.

"Поредна спечелена квота за Световните игри през 2025 в Китай! Само осем състезателки ще вземем участие в надпреварата! Най-доброто тепърва предстои! Благодаря на всички, които са с мен и ме подкрепят, и ми дават сила да вървя напред!", написа в социалните мрежи Ивет Горанова.

Останалите пет квоти ще се определят както следва: три по ранглиста, една за домакина и една континентална.

На Игрите в Бирмингам (САЩ) през 2022 година Спортист номер 1 на България през 2021 година не успя да преодолее груповата фаза, след като в трите си двубоя записа един успех и две поражения. Турнирът спечели олимпийската вицешампионка Анжелика Терлюга.