0

П оследните ще станат първи – тази библейска притча стана реалност на лекоатлетическата писта на Европейските игри в Полша. Завършилата последна в серията на 100 м с препятствия Жолиен Малига Бумкво бе най-бурно аплодирана и се прочу най-много с изпълнението си.

Въпреки, че пробяга дистанцията за ... 32 секунди и 81 стотни! За сравнение – победителката в серията бе испанката Тереса Ерандонеа с 13:22 сек.

Белгийката Жолиен Бумкво, национален шампион на тласкане на гюле и хвърляне на чук, се съгласи да участва във възможно най-нетипичната дисциплина за нея в името на отбора.

Предния ден тя бе седма на гюле с 16,58 м. Но когато се оказа, че титулярката на 100 м с препятствия Ан Загре не може да участва заради контузия, а също и Ханна Клаес на 400 с препятствия, Жолиен склони да я замени, защото на белгийския отбор бяха нужни точки, за да не изпадне.

„Няма майтап“, увери Бумкво в мрежите предния ден, когато вече знаеше, че ще се състезава. 

Жолиен Малига Бумкво показа нагледно какво е отборен играч, като рискува да стане за смях в името на точките на отбора на Белгия

 Жолиен Малига Бумкво показа нагледно какво е отборен играч, като рискува да стане за смях в името на точките на отбора на Белгия
Instagram

Снажната гюлетласкачка, бягаща в крайния коридор, много внимателно стартира – най-бавно от всички (с 0,230 време за реакция), като предпазливо прескачаше всяко от 10-те препятствия възможно най-сигурно, за да не се контузи. А накрая дори завърши със спринт.

19 секунди сед като Ерандонеа пресече финалната линия, белгийката стигна до финала, под аплодисментите на малката публика на стадион „Силезия“.

С усмивка тя прие поздравленията на своите съпернички за един ден, но изпълнила задачата – да спечели 2 точки за Белгия, която се стреми да запази категорията си.