0

19-годишната тенистка Ема Радукану бе обявена за Спортна личност на годината на Би Би Си. С триумфа си от US Open тя сложи край на 44-годишното чакане на Великобритания за титла от Големия шлем на сингъл при жените. 

Чаровната Ема стана най-младата носителка на приза, който носи името на принцеса Ан, в неговата 67-годишна история. Преди нея, през 1998 г. в най-крехка възраст бе и Майкъл Оуен, също на 19.
Тенисистката е и първата жена, която получи престижната статуетка след дъщерята на Ан - Зара Филипс, през 2006 г. и веднага бе поздравена в Туитър от херцога и херцогинята на Кеймбридж.


Коронацията на Радукану обаче не се състоя на бляскавата церемония в неделя вечер в Лондон, а в хотелската й стая в Абу Даби, където тя кара карантината си заради положителния тест за коронавирус. Там тя получи копие на приза, а победната й реч бе произнесена пред zoom и излъчена на церемонията. 

„Да спечеля е наистина невероятно за мен, каза Радукану. - Изключително съм щастлив от това. Винаги съм гледал церемонията Спортна личност на годината  и сега съм горда, но и смирена да се присъединя към невероятните минали победители.
Също така съм много щастлива за британския тенис, че успяхме да получим тази награда отново. Благодаря много на тези, които ме избраха и на всички фенове за цялата подкрепа, която получих през изминалата година. Беше абсолютно лудост!“
Радукану оглави общественото гласуване пред олимпийските герои Том Дейли (скокове във вода) и Адам Пийти (плуване), които завършиха съответно втори и трети.
Удивително е, че когато Луис Хамилтън спечели наградата преди 12 месеца, Радукану беше едва на 345-о място в света и все още беше ученичка в Newstead Wood School.