0

В ицешампионът от миналия сезон Стефанос Циципас (Гърция)  се класира за четвъртфиналите на турнира по тенис на клей от сериите "Мастърс" в Рим с награден фонд от 7,7 милиона евро.

Поставеният под номер 5 Циципас надделя над представителя на домакините Лоренцо Музети със 7:5, 7:5 в много оспорван мач, който приключи в 1:43 часа след полунощ местно време (2:43 ч. българско).

Програмата на надпреварата беше объркана заради дъжда, а гръцкият тенисист трябваше да изиграе втори мач за деня, след като в следобеда преди това елиминира друг италианец Лоренцо Сонего с 6:3, 7:6(3) в доиграването на двубоя, прекъснат в понеделник вечерта заради валежите след края на първия сет.

"Беше доста натоварващо. Прекарах целия ден на кортовете. Сега трябва да се възстановя по възможно най-бързия начин и да се концентрирам върху предстоящата ми среща", заяви Циципас.

Той ще играе срещу номер 15 Борна Чорич (Хърватия), който сложи край на приказката на унгарския квалификант Фабиан Марожан след 3:6, 6:4, 6:3. 

Чорич се стреми към втори пореден полуфинал в сериите "Мастърс" след надпреварата в Мадрид в началото на май.

Квалификантът Марожан, който е 135-и в света в момента, за първи път влезе в основната схема на турнира на АТП и шокира света на тениса след успеха в два сета с 6:3, 7:6(4) в третия кръг над испанеца Карлос Алкарас, който ще оглави световната ранглиста след края на турнира в Рим.

Унгарецът беше близо до нова изненада, след като взе първия сет, а при 2:2 във втория поведе с 40:15 при подаване на съперника, но пропиля двата брейкбола, а в последствие допусна и пълен обрат.

"Нуждаех се от сет, за да видя как играе и да преценя с какво мога да му противодействам. Той е много, много добър, а също и доста бърз. Трябваше да свикна и имах нужда от време. Но за щастие във втория и в третия сет започнах да сервирам по-добре и успях да намеря ритъма си", обясни Чорич.

Руснакът Даниил Медведев постигна трета победа в три мача през тази година срещу германеца Александър Зверев.

Бившият водач в световната ранглиста записа четвъртия си пореден успех над олимпийския шампион след 6:2, 7:6(3) в четвъртия кръг на турнира от сериите "Мастърс 1000" в Рим.