0

Р афаел Надал пропусна три мачбола и отстъпи в три сета на австралиеца Джордан Томпсън, с което лиши любителите на тениса от зрелищен полуфинал срещу Григор Димитров на турнира от сериите АТП 250 в Бризбейн. На фона на видяното Гришо можеше да се надява да запише втора победа над Рафа, но статистиката между двамата си остана непокътната: 14 победи за Надал и една за Димитров.

Надал загуби със 7:5, 6:7(6), 3:6 за 3:25 часа игра в последния четъртфинал и показа, че все още е далеч от най-добрата си форма след близо година отсъствие от корта заради контузии.

На полуфиналите 55-ият в света Томпсън ще се изправи срещу първата ракета на България Григор Димитров, който преди този мач елиминира друг австралиец – Ринки Хиджиката, в два сета.

Надал срещна неочаквано сериозна съпротива от Томпсън. Мачът тръгна гейм за гейм, като австралиецът първи стигна до пробив и поведе с 4:3, а Надал ведгана върна брейка и изравни за 4:4. Испанецът направи втори пробив и спечели първия сет със 7:5.

Неуспехът в първия сет не сломи Томпсън, който продължи да тормози Надал с уверена игра от дъното на корта. 

Двамата печелеха подаванията си, като при 5:4 испанецът пропусна първия си мачбол. Стигна се до тайбрек, в който Надал дръпна с 3:0, а след това и с 6:4, като при този резултат имаше още два мачбола, които пропиля. Последваха четири поредни точки за Томпсън и той изравни сетовете – 1:1.

В решителния трети сет Надал видимо отпадна физически и дори поиска медицински таймаут заради болка в бедрото. 

Томпсън се възползва по най-добрия начин, направи пробив в четвъртия гейм за 3:1, след което продължи да бъде стабилен на свой сервис и затвори мача с 6:3.

Григор има победа и загуба срещу Томпсън в досегашните мачове помежду им - и двата на твърд корт. Роденият в Сидни Джордан Томпсън, който е заклет фен и на ръгбито, е стигал най-високо до No. 43 в световната ранглиста на АТП (през юли 2019 г.). Според Уикипедия девизът на коравия австралиец е "здравата работа винаги се отплаща". Това очаква Гришо на полуфинала - здрав мач.

Източник: БТА