0

В ицепрезидентът на футболната ни централа Йордан Лечков привлече рязко вниманието към себе си от страна на няколко спорта, които носят голяма слава на България. В интервю пред „Дарик“ някогашният Гениален плешивец, който разплака световния шампион Германия с гола с глава на мондиала през 1994 г. в САЩ, заяви, че, подобно на футбола днес, също и художествената гимнастика, волейболът и борбата ни нямат резултати.

“Борбата, волейболът и художествената гимнастика също нямат успехи. Виждате кои хора ги водят. Едно и също”, посочи бившият кмет на Сливен.

Борбата реагира чрез президента Христо Маринов, който заяви, че ако неговата федерация отчете също толкова срамни резултати, колкото и футболната, той лично ще изчака Лечков да закрие спорта: „Когато български борец загуби от представител на Гибралтар, ще поканим всички разбирачи, в частност г-н Лечков, да дойдат и да закрият българската борба”, написа в социалните мрежи президентът на федерацията по борба Христо Маринов. 

Най-мощният залп, естествено, дойде от шефката на художествената гимнастика Илияна Раева. Тя заяви, че лично попитала Гениалния плешивец по телефона дали наистина е казал публикуваното в мрежите, а роденият в Стралджа бивш национал отрекъл. Съпругата на Наско Сираков обаче се разровила и попаднала на интервюто в „Дарик“. 

“Обадих му се да го попитам наистина ли е казал това - Данчо отрече. След това видях този откъс качен във фейсбук, който публикувам: казал го е. Вярвам, че Данчо се е объркал и е искал друго да каже“, написа Илияна Раева, която е много активна в социалните медии.

„Просто е твърде неуместно обаче да сравняваш точно в този момент футбола с другите спортове. А лекичко само, на прима виста, ще припомня от времето, от което ръководя спорта ни (11 години), какви успехи имаме - олимпийска титла, бронзов олимпийски медал, две абсолютни световни титли, световни и европейски златни медали, световна отборна титла за жени и девойки, европейска абсолютна титла на Боряна Калейн, над 15 спечелени световни купи. Сигурна съм, че грешката му е неволна. Но в същото време, за мен няма по-ужасно и обидно нещо от това да сравняват БФХГ със сегашния БФC”, написа във фейсбук Раева. 

Оперативният директор на волейболната Национална лига Христо Апостолов също реагира на Лечков. „Чета, слушам, не вярвам. Един от най-големите ни футболисти Йордан Лечков говори пълни щуротии и измислици-премислици“, написа Апостолов.
„Абе, аланкоолу. Ми има Google, бе. Има електронни медии, радиа, телевизии, вестници... Отвори да видиш какво са постигнали художествената гимнастика, какво са постигнали борбата.

Шеф на БФC ще коментира волейбола, че нямал успехи също?! Абе, гледай си твоето канче. За разлика от националния отбор по футбол, нашите мъже и жени играят редовно на големите форуми. Да, има отслабване, но причините са други. Ползвай Google, пич.

Във волейбола ни пука за родните отбори, подрастващи и клубове. ОТКАЗАХМЕ да позволим неограниченото използване на чужденци. 

Самите президенти на клубове разбират нуждата от силен български отбор и развитие на подрастващите. До 2028 година на игрището имаме по 4 българчета задължително. 

От 3 години такса картотека за 3-ти чужденец е 10 000 лв., а всеки следващ е с още толкова нагоре. Но на игрището си остават 4 българчета! 

Е, ние ще изплуваме. Бавно, славно, но ще изплуваме и ще се върнем там, където сме били. И вече се вижда брегът. Но българският футбол...”.