0

Ч ленове на Международния олимпийски комитет (МОК), които са на сесия в Мумбай, Индия, нададоха глас в неделя за нов трети мандат на шефа  Томас Бах и след 2025 година, което е в разрез на правилата. Така започна дебат за промяна на някои текстове от правилника на организацията, предадоха световните агенции.

Олимпийската харта, която е като конституция на организацията, изглежда предопределя съдбата на ръководителя. Той е избран през 2013 година и преизбран през 2021, като не може да управлява МОК повече от 12 години.

Алжирецът Мустафа Бераф от името на Асоциацията на олимпийските комитети на Африка предложи да се промени текста. "Ние трябва задължително да запазим лидерството ви начело на организацията", каза доминиканецът Луис Мехия Овиедо, обръщайки се към президента на МОК.

По-сдържано се изказа японецът Моринари Ватанабе, който е и президент на Международната федерация по гимнастика, който се обърна с "обичам ви, господин президент" към Бах, но припомни, че трябва да се спазват правилата.

69-годишният Томас Бах бе избран през 2013 начело на организацията от Лозана и в първия си мандат направи серия от реформи, които имаха за цел да намалят цената на Олимпийските игри. 

По време на управлението си той преживя и две големи кризи - епидемията от КОВИД-19, заради която Игрите в Токио бяха преместени с година, както и провеждането на Олимпийските игри в Пекин без никакви привърженици поради същата причина.

"Трогнахте ме. Оценявам стойността на това приятелство и дори обич, но съм верен на правилата", каза баварецът Бах, без да коментира дали би останал начело на МОК.

Промени в Хартата не могат да се правят на тази сесия в Мумбай, а трябва да бъдат предложени 30 дни, преди да бъдат одобрени от Изпълнителна комисия, припомни вицепрезидентът на МОК австралиецът Джон Коутс.  

Източник: БТА