0

Д вукратната олимпийска шампионка Микаела Шифрин изпревари победителката в супергигантския слалом в петък София Годжа, за да спечели спускането в швейцарския зимен център Сен Мориц. Така американката записа рекордна 91-а победа в кариерата си.

Състезанието беше прекратено след 35 от 56 стартирали заради силен вятър, но резултатите бяха признати за официални.

Американката измина 2,521-километровата писта "Корвиля" при перфектни условия за 1:28.84 минути, за да триумфира в първото спускане за сезона. 

Годжа остана втора с пасив от 15 стотни от секундата, а другата италианка Федерика Бриньоне се нареди трета, на 17 стотни след победителката.

Малко след това състезанието беше прекъснато след падане от австрийката Елизабет Райзингер, като все още не е ясно дали тя има сериозни наранявания.

Победата на Шифрин е едва четвърта в кариерата й в спускане и третата за сезона, след успехите в слаломите в Леви и Килингтън.

Американката оглавява генералното класиране за Световната купа с 620 точки след девет старта. 

Тя се стреми към шести Голям кристален глобус в сезон без Олимпийски игри или световни първенства. 

Втора е Федерика Бриньоне с 425 точки, пред Лара Гут-Бехрами (Швейцария) с 405 точки.

"Беше наистина страхотно днес, чувствах се страхотно. Стана точно както се надявах. 

Предизвикателството беше да не мисля, че трябва да преследвам идеална линия, по която някой друг е карал. Опитах се да изключа това", каза Шифрин, която оглави и подреждането за малката световна купа в спускането със 100 точки.

За неделя в Сен Мориц е насрочен супергигантски слалом за жени.

Източник: БТА