0

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров постигна нещо, с което не могат да се похвалят цели седем тенисисти, оглавявали световната ранглиста през годините. Димитров е шестият активен тенисист с такова постижение, а изключителното е, че в исторически план дори някои играчи на върха в класацията на АТР не са го постигали.

Седем от 28-те световни номер 1 не са достигали на четвъртфиналите на всеки от турнирите от Големия шлем. Григор го направи с победата над Хуберт Хуркач и вече постигна забележителното кариерно постижение - четири пъти четвъртфиналист на Australian Open (2021, 2018, 2017, 2014), веднъж на „Уимбълдън“ (2014), веднъж на US Open (2019) и сега на „Ролан Гарос“.

Бьорн Борг и Илия Настасе дори не са си правили труда да участват на Australian Open, което изобщо не е странно за 80-те години. Густаво Куертен така и не можа да достигне четвъртфиналите в Австралия, а пък Томас Мюнстер, Карлос Моя и Марсело Риос нямат такова класиране на „Уимбълдън“. Анди Родик пък не може да се похвали с четвъртфинал на „Ролан Гарос“.

При дамите също има такава „аномалия“ - пет от състезателките оглавявали световната ранглиста нямат четвъртфинали на всички Шлемове. Йелена Янкович и Каролин Вожняцки не са стигали толкова далеч на „Уимбълдън“, Ашли Барти и Гарбине Мугуруса - на US Open, а Наоми Осака няма такъв резултат в кариерата си на „Ролан Гарос“ и „Уимбълдън“, но все пак тя продължава с професионалния тенис.