0

А лександър Мазиа, марсилският готвач с ресторант с три звезди Мишлен, е сред факлоносците с олимпийския огън за Игрите в Париж 2024. Звездният състав за щафетата, която ще започне обиколката във Франция от град Марсилия, беше обявен днес от спонсорите на Игрите.

Мазиа, който се установи в Марсилия през 2010-а, получи трета звезда Мишлен през 2021 година за своя ресторант "AM".

Бившият световен шампион на 110 метра с препятствия Ладжи Дукуре също беше посочен сред 11 хиляди факлоносци, както и френският ръгбист Антони Желонш, световният шампион по футбол Кристиан Карембьо и сребърната медалистка по бокс от Олимпиадата в Рио 2016 Сара Урамун.

Гръцкият олимпийски шампион по гребане Стефанос Дускос ще бъде първият факлоносец след церемонията по запалването на светлините в гръцка Олимпия, родното място на древните игри.

Олимпийският огън ще бъде запален на 16 април на традиционна церемония с актриса, която играе върховна жрица, запалвайки факела с помощта на параболично огледало и слънце. Тя ще предаде пламъка на Дускос, който спечели златото в дисциплината скиф за мъже на Игрите в Токио 2021.

След 11-дневна щафета през континентална Гърция и седем от нейните острови, с помощта на 600 факлоносци, пламъкът ще бъде предаден на организаторите на Игрите в Париж в Атина на 26 април, като сребърният олимпийски медалист по водна топка Йоанис Фунтулис ще бъде последният факлоносец.

Огънят ще отпътува на борда на тримачтов кораб "Белем" за френския пристанищен град Марсилия, където ще се проведат състезанията по ветроходство на Олимпиадата, за началото на френската част от щафетата.

Олимпиадата в Париж ще се проведе от 26 юли до 11 август, пише БТА.