0

Б ившата шампионка по спортно ходене и състезателка в полумаратона Силвена Тодорова оглави съдийската комисия към Българската федерация лека атлетика (БФЛА). Решението е на Управителния съвет на федерацията от 4 декември 2023 г. 

Тодорова е рефер на лекоатлетически състезания от 2015 г. като за това време се утвърждава като един от най-активните сред съдиите. Тя е бивш състезател, печелила е националната титла по спортно ходене за девойки под 20 години, както и други медали от националните шампионати. 

Участвала е и в първенства на България в дисциплините многобой и полумаратон за клуба си Атлет (Карнобат).

Силвена Тодорова е инженер-дизайнер на спортни съоръжения и екипировки, а освен това има следипломна квалификация като треньор по лека атлетика от НСА "Васил Левски". 

В Изпълнителният съвет на Съдийската комисия към БФЛА влизат още двама бивши атлети – националните шампиони, а сега преподаватели в НСА доц. Петър Пеев и гл. ас. Ива Димова.

Досегашното ръководство на съдийската комисия излезе със собствена позиция, в която обявиха, че председателят на комисията Емил Здравков е бил подложен на натиск да подаде оставка от новия президент на Федерацията Иван Колев.

“Обявената смяна на ръководството на съдийската комисия при БФЛА е нередовна поради редица обстоятелства, като на първо място действащият председател или Изпълнителен съвет на комисията не са подавали оставка.

Това е едно от задължителните условия, за да може едно ръководство на съдиите първо да бъде освободено, преди да бъдат утвърдени нов председател и Изпълнителен съвет.

Председателят на Съдийската комисия при БФЛА Емил Здравков (Рефер на Световната атлетика - Сребърно ниво и Съдия по спортно ходене на Световната атлетика - Сребърно ниво) не е подавал оставката си, въпреки натиск, който му беше оказван от новия президент на федерацията.

Нещо повече - по време на среща с президента, проведена на 15.11.2023 г., Здравков е отказал да подаде оставка, тъй като няма никакви основания за смяна на ръководството съгласно Правилника на комисията и гарантираната чрез него независимост на съдийското звено", се казва в позицията на СК.

"Действащото ръководство на съдийската комисия остава в управление (...) и ще осъществява своите задължения според всички валидни Правила и Наредби. Всички компетентни национални и международни органи ще бъдат надлежно уведомени за неправомерните действия, извършени от федерацията", допълват от Съдийската комисия. 

Източник: БТА