0

З вездата на американските ски Микаела Шифрин не успя да изравни рекорда на Линдзи Вон по победи за Световната купа, след като завърши на шесто място в гигантския слалом в словенския зимен център Кранска Гора.

Победителка стана Валери Грение, която записа първи успех в кариерата си. Тя е първата канадка от 49 години насам, която печели победа в тази дисциплина.

Шифрин, която триумфира в последните пет старта от Световната купа (включително два гигантски слалома), изоставаше на пето място след първия манш в Кранска гора и не успя да промени нещата във втория.

Следващите й шансове за изравняване на постижението на американската й сънародничка Вон са в гигантския слалом в Кранска Гора в неделя и в нощния слалом във вторник във Флахау (Австрия).

"Всяко състезание, в което карам, имам шанса да изравня рекорда. Това ще се случи един ден", каза Шифрин.

Грение спечели първи подиум и първа победа, след като беше най-бърза с 1:55,01 минута – 57,05 секунди в първия манш и 57,96 секунди във втория. Така тя сложи край на дългата канадска суша в дисциплината.

Последният успех датира отпреди 49 години и един ден, когато Кейти Крайнер спечели на 6 януари 1974 година в Германия, според статистиката на ФИС, цитирана от БТА.

Лидерката в дисциплината Марта Басино изостана с 37 стотни от секундата на второто място, за да запази поредицата си за достигане на подиума във всеки гигантски слалом този сезон. Световната шампионка от 2019 година Петра Вълхова от Словакия остана трета с пасив от 40 стотни.

Шифрин раздели шестото място с Корали Фрас Сомбе от Франция, изоставайки на 1,33 секунди.

Американката води в генералното класиране за Световната купа с 1015 точки, пред Петра Влъхова (Словакия) с 646 точки и Уенди Холденер (Швейцария) с 511.

В подреждането за малкия кристален глобус в дисциплината италианката Марта Басино запазва водачеството си с 380 точки, пред Шифрин с 300 и Лара Гут-Бехрами (Швейцария) с 297 точки.