0

К анзас Сити Чийфс е новият-стар шампион в Националната футболна лига (НФЛ).  "Вождовете" победиха Сан Франциско 49ърс с 25:22 след продължение в Супербоул LXIII в Лас Вегас. По този начин тимът завоюва трета титла в последните пет сезона, в четири от които достигна до Супербоул, пише БТА.

В герой за отбора от щата Мисури се превърна уайд рисийвърът Мекол Хардман, който улови шампионския пас от куотърбека Патрик Махоумс в продължението. Хардман отбеляза тъчдаун от 3 ярда, за да донесе третия шампионски пръстен на Махоумс и на Анди Рийд като старши треньор на Канзас Сити.

До полувремето играта бе доминирана от силното представяне на защитите и на двата отбора. На почивката Сан Франциско водеше с 10:3, като разликата дойде от тъчдаун на рънингбека Кришчън МакКафри. Изненадващо той дойде след подаване, което обаче бе направено не от куотърбека на Найнърс Брок Пърди, а от уайдресийвъра Джауан Дженингс.

В третата четвърт на мача обаче Канзас Сити осъществи обрат, след като на свой ред реализира десет безответни точки. Първият тъчдаун в мача за "вождовете", който бе и единствен за тях в редовното време, бе дело на уайдрисийвъра Маркез Валдес-Скантлинг. 

В началото на четвъртата четвърт водачеството в резултата се смени отново след тъчдаун на Джауан Дженингс, който хвана 10-ярдово подаване от Пърди. С него резултатът стана 16:13 в полза на калифорнийския представител. 

Найнърс можеха да поведат и с четири точки разлика, но при изпълнението на допълнителна точка ударът на кикъра Джейк Мууди бе блокиран - нещо, което е крайно необичайно, когато става дума за шутове за допълнителна точка.

Това даде възможност на Канзас Сити да изравни с успешен фийлд гол на Харисън Бъткър по-малко от шест минути преди края.

В заключителните две минути двата отбора си размениха по още един фийлд гол, за да стане резултатът 19:19, при който приключи и редовното време.

Първо Мууди бе точен от 53 ярда при оставащи 1:53 минути, а след това със само 3 секунди от редовното време Бъткър бе точен за Чийфс.

В продължението Сан Франциско получи правото на първо притежание. Основно чрез пробиви на Кришчън МакКафри Найнърс се придвижиха до деветия ярд в полето на противника си, където обаче бяха спрени от защитата на Канзас Сити. Това наложи изпълнение на фийлд гол, който Джейк Мууди превърна в нови три точки за 22:19.

Патрик Махоумс и Канзас Сити Чийфс имаха правото да последната дума в мача и успяха да отбележат тъчдауна, който да им донесе победата. Самият Махоумс с отиграване по земя запази живи надеждите на тима си за втора поредна титла, след като трябваше да вземе с бягане четвърти даун за един ярд. 

Пас кък другата звезда на тима - Травис Келси, пък доближи "вождовете" на само три ярда от ендзоната на Сан Франциско, след което Махоумс намери и Хардман, който напълно непокрит реализира шампионските шест точки за тима си.

Патрик Махоумс завърши срещата с 34 точни подавания от 46 опита за общо 333 ярда. Той направи два тъчдауна, а един път негово подаване бе пресечено от защитата на Сан Франциско. Неговият съперник Брок Пърди изигра мач без грешки, но направи само едно подаване за тъчдаун. Пърди направи 23 завършващи подавания от 38 опита за общо 255 ярда.

За "Най-полезен играч" в мача бе избран Патрик Махоумс. Във визитката си 28-годишният куотърбек вече има 3 титли, 3 награди за МВП на Супербоул, както и още две награди за "Най-полезен играч" в редовния сезон.

Сан Франциско пък пропусна да вземе реванш от Канзас Сити и Махоумс за поражението си с 20:31 в Супербоул LIV.