0

К апитанът на мъжкия национален отбор по тенис на България за Купа "Дейвис" Валентин Димов е оптимист преди мача от Световна група II а турнира срещу Салвадор. 

Срещата ще се състои в Пловдив на 14 и 15 септември. При победа "трикольорите" ще играят през февруари следващата година за изкачване в Световна група I. При загуба, пак през февруари 2025-а, са баражите за оставане в Световна група II. 

Димов реши да заложи на много млад състав със средна възраст малко над 20 години. В тима са включени Пьотр Нестеров (21 г.), Янаки Милев (20 г.), Александър Донски (26 г.) и дебютантите Илиян Радулов (19 г.) и Иван Иванов (15 г.). 

"Наясно сме, че мачът със Салвадор няма да бъде лек. Готвим се по най-сериозния начин. Не може да става въпрос за каквото и да е подценяване.  Вярвам, че ще се справим", коментира специалистът.

"Този път ще разчитаме на по-млади момчета, които са част от състава на "Купа на Дейвис" през последните две години. Пьотр, Янаки, Донски са достатъчно познати. Натрупаха сериозен опит, резултатите, които показаха на "Купа Дейвис", са добри. Включваме две нови лица, каквито са Илиян Радулов и Иван Иванов. Те показват прогрес и в световната ранглиста, и откъм игра. Иван Иванов е най-младият, домакини сме и се възползваме от това преимущество, за да усети атмосферата и емоцията от "Купа Дейвис". Идеята е с времето двамата да станат основни състезатели в отбора", допълни той.

Салвадор залага основно на голямата си звезда Марсело Аревало, който в момента е номер 4 в световната ранглиста на двойки, а на сингъл е достигал до 139-ата позиция, макар и преди шест години. Аревало е шампион при мъжките дуети от "Ролан Гарос" през 2022 и 2024 година, а по-рано през месеца достигна до полуфиналите на двойки на Откритото първенство на САЩ.

Българският отбор от вчера е на лагер в Пловдив, но от състава отсъстват Иван Иванов и Александър Донски, които в момента участват на "Чалънджър" в Добрич.