0

П резидентът на Европейската атлетика Добромир Карамаринов похвали представителите на Стария континент, които на световното първенство в зала миналата седмица спечелиха 10 титли.

Карамаринов вече гледа с нетърпение към европейските първенства на открито в Рим и на закрито в Нидерландия.

„Първо, поздравления за всички европейски медалисти в Глазгоу и особено за 10-е, които спечелиха титли. В допълнение, бих искал да посоча един световен рекорд, един рекорд на шампионите, седем най-добри резултата в света за годината и 29 национални рекорда, поставени от европейските спортисти. Това със сигурност бяха успешни и вдъхновяващи три състезателни дни от континентална гледна точка", казва Карамаринов в изявлението си, публикувано на сайта на федерацията.

„Сигурен съм, че никой няма да ми се обиди, ако кажа, че най-важното по отношение на представянето несъмнено беше Фемке Бол с нейния световен рекорд от 49.17 секунди на 400 метра. Вече се вълнувам да видя какво ще направи тя на Европейското първенство в Рим и на Европейския шампионат на закрито на родна земя в Апелдорн след 12 месеца", добави българинът.

„Беше много приятно да видя, че това първенство беше уважено от най-големите звезди на нашия континент, а сега, когато сезонът на закрито приключи, вниманието на Европа се насочва към открито и всички очакваме с нетърпение Европейското първенство в Рим. Много от водещите европейски спортисти в Глазгоу също говориха за това колко важен е Рим 2024 в подготовката им за Олимпийските игри в Париж.

„Лично аз имах много натоварени четири дни в Глазгоу, обсъждайки и разширявайки Европейската стратегическа пътна карта на леката атлетика с моите колеги от Съвета на Световната атлетика, както и срещайки се с много заинтересовани лица в нашия спорт, както местни, така и международни, които са активни в Европа по различни начини във всички сектори и може да помогнат да продължим да просперираме", коментира президентът на Европейската атлетика“, казва още Карамаринов.

„Европейското първенство по лека атлетика през 2026 година също ще се проведе във Великобритания, когато Бирмингам ще бъде домакин, и това, че бях в Глазгоу, ми даде възможност да обсъдя успешното му провеждане с британския министър на спорта Стюарт Андрю. Още веднъж поздравления за всеки един спортист и очаквам с нетърпение да ви приветствам всички в Рим”, завършва шефът на Европейската атлетика.