0

И спанецът Карлос Сайнс печели третия етап на Рали Дакар и влезе в историята на Audi с първата победа на германската марка в историята на най-тежкото рали-рейд на планетата.

Audi RS Q etron работи добре в пустинята и Карлос Сайнс демонстрира това днес. Мадридчанинът трябваше да изстиска от колата си всичко, за да устои на напора на южноафриканеца Хенк Латеган с Toyota, който остана в битката до последните километри. Всъщност той остана втори само на 38 секунди зад трикратния шампион от Дакар.

Победата днес бе забележителна и за самия пилот – тя бе негова 40-та на Дакар, вероятно една от най-трудните и специални с хибридния автомобил. Той изостава с две победи на Ал-Атия и вече има три повече от Петерхансел в двубоя между тримата крале на Дакар.



Мадридчанинът настигна Ал-Атия в първите 150 километра (дотогава Льоб вече беше извън битката заради механични проблеми) и дори го надмина по-късно, за да може да извлече максимума от своя хибрид Audi. Без съмнение днес беше най-добрият ден за немската марка – освен триумфа на Матадора, другите с Ауди Стефан Петерхансел и Матиас Екстрьом също се изявиха – Мосю Дакар беше трети на 1:41 зад испанеца, а Екстрьом също блесна с пето място.

След днешния ден Насър Ал-Атия се радва на относително комфортна разлика от почти 20 минути пред Себастиен Льоб, което е сериозна гаранция за крайната победа.