0

Будапеща,

Пламен Вълков, наш пратеник

Норвежецът Карстен Вархолм спечели очаквано златото на 400 м с препятствия на Световното по лека атлетика в Будапеща. На новия атлетически стадион в унгарската столица той финишира за 46,89 сек. Вархолм можеше и да не стигне до златото ако италианците не бяха изпуснали времето за подаване на контестация срещу него за полуфинала. Основанието им бе, че норвежецът е минал с единия крак извън едно от препятствията. Вкрайна сметка възражението им не бе прието от Жури д'Апел, заради късното подаване. 

Втори на финала с 47,34 сек остана Кирън Макмастър от Британските Вирджински острови, а трети с 47,56 е Рей бенджамин от САЩ. За Вархолм това бе трета световна титла на открито след тези в Лондон 2017 и Доха 2019. Той също така е и олимпийски шампион от Токио. 

Овчарски скок (жени)

Две състезателки си поделиха златото в овчарския скок при жените. Кети Мун (САЩ) и Нина Кенеди (Австралия) завършиха с по 4,90 м и отказаха да се надскачат. Трета остана Вилма Мурто (Финл) с 4,85 м.

400 м (жени)

Мирилейди Паулино от Домениканската Република взе златото с 48,76 сек. Втора остана полякинята Наталия Качмарек с 49,57 сек, а трета е Сада Уилямс (Барбадос) с 49,60 сек

 

1500 м (мъже)

Сензацията тук бе второто място на звездата Якоб Ингебригтсен (Нор). Соченият за фаворит норвежец водеше до самия край, но с по-добър финален спринт Джош Кър (Вбр) го задмина и взе златото с 3:29,38 мин. Олимпийският шампион в дисциплината от Токио Ингебригтсен изостана с 0,27 сек, а трети е неговия сънародник Нарве Нурдос с 3:29,68 мин. Въпреки, че денят в Будапеща бе един от най-горещите за лятото публиката за пореден път изпълни красивото съоръжение и показа, че обича много леката атлетика, която е основополагащ спорт за почти всички спортове.

В класирането по медали САЩ продължава да е лидер със 7 златни, 4 сребърни и 3 бронзови. На второ място вече е Великобритания с 2 златни, 1 сребърен и един бронзов медал. Испания е на третата позиция с 2 златни.