0

С ъс скандал завършиха полуфиналите за баскетболната купа на България при мъжете, които излъчиха финал Левски - ЦСКА в петък. Бомба хвърли бесният от загубата на полуфинала от „сините“ треньор на Черноморец Васил Евтимов, един от големите баскетболисти в историята на Левски, син на "синята" легенда Илия Евтимов.

„Според мен финалът ще бъде между ЦСКА и Левски, работата е нагласена“, каза той още преди да се изиграе инфарктният полуфинал ЦСКА – Балкан, спечелен от „червените“ в продължения. „А Купата ще я спечели ЦСКА. Колкото и да съм левскар, а аз съм до болка такъв, ЦСКА ще вдигне трофея. Вижда се, че "червените" са по-добрият отбор, преди Левски са и в класирането в първенството“.

ЦСКА повали Балкан в луд, луд мач и е на финал с Левски за Купата на България по баскетбол (ГАЛЕРИЯ)
ЦСКА Балкан полуфинал баскетбол ЦСКА Балкан полуфинал баскетбол ЦСКА Балкан полуфинал баскетбол
110

Треньорът на ЦСКА и на националния отбор Росен Барчовски реагира остро на изказванията на колегата си. „Само ще ги посъветвам да си мерят приказките! Като кажеш някоя глупост и след това години наред не може да се измие тази глупост. Това ми се е случвало на мен“, изтъкна Барчовски след мача, в който отборът му печелеше в редовното време, но не успя да запази аванса си от 2 т.в оставащите 6 секунди и мачът отиде на продължения.

„Този мач според вас може би да бъде нагласен?! Такъв нагласен мач има ли?! Ако има такъв, то ние сме за Оскар, абсолютни призьори. Това са пълни глупости. Това, че си загубиха (Черноморец) мача от Левски, не им дава право да обвиняват някой друг. Как е играл някой ще мине в три изречения, а че някой е казал, че е нагласено, ще бъде в 300 изречения, така че е добре дошла реклама."

Отношение взе и членът на УС на баскетболния ЦСКА Александър Чакмаков. Попитан за обвиненията, че турнирът е нагласен, за да има финал Левски срещу ЦСКА, той отговори: "Вие като гледахте мача, как така при топката преди продължението има чадър, отива в Митко Димитров и той вкарва?! Ако не вкара, как така е уреден?! Ами, ако в продължението Драган Зекович не вкара тройка?

Това са глупости, нелепи работи. Който ме познава знае, че когато играя на карти, табла, футбол, на каквото и да е, аз играя за победа, но като загубя, подавам джентълменски ръка на по-добрия. И така трябва да е в спорта."

За лудия, спиращ дъха развой на мача с Балкан, треньорът на ЦСКА Росен Барчовски отбеляза: "Първо трябва да преодолеем тази емоция, това е голям адреналин, страшна битка и обрати. Никак не е лесно, така че от утре (четвъртък) ще мислим за мача с Левски".

"Зелените" от Ботевград дълго имаха преднина в резултата, но в самия край на редовното време, когато ЦСКА трябваше само да запази аванса си от 2 т. за  секунди, Балкан чрез Димитров изравни на сирената и накара играчите на "червените" да се хванат за главите пред задаващите се продължения.

"Балкан водиха дълго време, ние ги настигнахме, поведохме. Пазиха Таменанг Чо много добре, Христо Захариев е отличен защитник, затрудни го много, а ние сме свикнали от него да идват 20 точки с лекота. Днес ги нямахме и се затруднихме. 

Но в края на редовното време мачът беше наш. Отскочи щастливо топката, която Митко Димитров вкара, иначе там мачът е спечелен. 

После в продължението те ни поведоха с 6 точки, рискувах с вкарването на Драган Зекович за 3 точки, но стана. Тези точки накрая на Таменанг Чо са като 20", продължи Барчовски.

"През 2005 година водих отбора, спечелихме с ЦСКА на финала в Стара Загора срещу Лукойл Академик, те бяха фаворити. Но много време е минало. 

Най-тежко се играят предварителните мачове, а на финала вече отборът по някакъв начин е постигнал, ако не най-голямата цел, но се е представил съвсем достойно. Да загубиш на финал, разбира се, боли много, но много по-неприятно е, ако не си стигнал до края. 

В случая стана най-доброто - домакините ЦСКА и Левски са на финал. Видяхте днес най-голямата победа освен зрелището, са и многото хора в залата - около 3 хиляди човека", каза още наставникът на "червените", сам участник като баскетболист на ЦСКА в много дербита срещу "сините".

Източник: БТА