0

Н осителят на Големия кристален глобус за 2020 година Александър Аамод Килде (Норвегия) спечели спускането за мъже от Световната купа по ски-алпийски дисциплини в швейцарския зимен център Венген.

Килде постигна време 1:42.42 минута на легендарната писта "Лауберхорн" и записа пета победа за сезона и 11-а в кариерата си.

"Опитах се да дам всичко в началото. Беше наистина страхотно да карам тук. Винаги е цел да победиш във Венген", каза Килде.

Втори на 19 стотни от секундата остана лидерът в генералното класиране за сезона Марко Одермат (Швейцария), който вчера спечели супергигантския слалом във Венген.

Бронзовият медалист от зимните игри в Пьончан 2018 и от последното световно първенство Беат Фойц от Швейцария завърши трети на 30 стотни.

"Лауберхорн" е известна с това, че е домакин на най-дългите състезания по спускане на сезона - 4.5 км.

Австриецът Матиас Майер, който е олимпийски шампион в тази дисциплина от Сочи 2014, завърши седми.

Световният шампион в спускането от Кортина Д'Ампецо 2021 Винсент Кирхмайер от Австрия се нареди 12-и. Швейцарецът Карло Янка, който след утрешното второ спускане ще прекрати кариерата си, се нареди на 11-о място.

В генералното класирането за Световната купа води Марко Одермат с 1025 точки, пред Александър Аамод Килде (Норвегия) с 649 и Матиас Майер (Австрия) с 547 точки.

В подреждането за малкия кристален глобус в дисциплината начело излезе Килде с 269 точки, следван от Майер с 257 и Доминик Парис (Италия) с 256 точки.