0

А лександър Омод Килде записа втора победа в рамките на 24 часа във Венген (Швейцария) за Световната купа по ски-алпийски дисциплини.

Норвежецът триумфира в спускането на прочутата писта „Лауберхорн", след като преди това бе спечелил супергигантския слалом.

30-годишният Килде записа шестия си успех през сезона и общо 19-и в кариерата си. Носителят на Големия кристален глобус през миналата кампания Марко Одермат (Швейцария) остана втори с изоставане от 0.88 секунди след победителя, а призовата тройка допълни Матия Касе (Италия) на 1.01 секунда. Швейцарецът Беат Фойц, който три пъти в кариерата си е печелил спускането на „домашната" писта във Венген и кара за последно по това трасе, се класира пети.

„Това може дори да надмине вашия общ уикенд в Бийвър Крийк... което не мислех, че е възможно. Поздравления, Александър Аамод Килде. Зрелищно е да те гледам как караш ски“, сподели в социалните мрежи приятелката на норвежеца Микаела Шифрин.

Килде има четири победи на спускане този сезон от шест старта и е начело в класирането за малкия кристален глобус в дисциплината с 505 точки, пред Одермат с 386 и Винсент Крихмайер от Австрия с 319 точки.

В генералното класиране за Световната купа лидер е Одермат с 1186 точки, следван от Килде с 846 и Хенрик Кристоферсен (Норвегия) с 565 точки. Българинът Алберт Попов заема 48-о място със 76 точки. Най-добрият ни алпиец ще вземе участие в днешния слалом във Венген.