0

К итаецът Дин Лирен е новият световен шампион по шахмат. В невероятно драматичен плейоф днес той победи руснака Ян Непомнящий в четвъртата партия по бърз шах, след като първите три завършиха с реми.

Последната от предвидените партии също вървеше към равенство, но Дин, който бе с черните, рискува и това се оказа печелившо решение, след като на 68-ия ход руснакът се предаде. Лирен постигна проходна пешка, която бе на една стъпка до дама и с 33 секунди до края нервите на Непо не издържаха. 

В класическите 14 партии двамата завършиха наравно 7:7 след множество обрати и по три разменени победи. Така се стигна до днешния плейоф, като, ако и в четвъртата партия се бе стигнало до реми, предстояха две партии по блиц шах.

Така след 10 години, в които Магнус Карлсен бе неизменно на върха на света на шахмата, Дин Лирен го наследява, като става първият представител на Китай световен шампион по шахмат. 

Норвежецът реши да не защитава предишната си титла и оваканти позицията. Непомнящий от своя страна губи втори пореден мач за титлата, след като преди две години в Дубай загуби именно от Карлсен.

Новият световен шампион е роден през 1992-а година в град Вънчжоу, провинция Чжъцзян, намираща се в източната част на страната. Завършил е юридически факултет на Пекинския държавен университет.

На 16-годишна възраст става шампион на Китай, а през 2014-а година е отборен световен шампион с националния отбор на страната си в Тромсьо (Норвегия).

В рейтинга на ФИДЕ заема 3-о място според коефицента си ЕЛО.