0

К итайската тенисистка Шуай Пън се е срещнала с президента на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах по време на олимпийските игри в Пекин, съобщи в днешния си брой френският спортен ежедневник "Екип".

“По време на вечеря, която се състоя в събота, имахме дълъг и приятен разговор", каза тенисистка, която обяви своето оттегляне от големия тенис след скандала, избухнал около нея миналата година.

През ноември възникнаха опасения за безопасността на трикратната участничка на олимпиади Пън, когато тенисистката обвини в социалните мрежи китайския вицепремиер Чжан Гаоли, че в миналото е извършил срещу нея сексуално посегателство.


Шуай Пън отрече някога да е отправяла обвинения за сексуално посегателство и добави, че сама е изтрила своя пост в социалните мрежи през ноември, в който изглежда, че изказва подобно твърдение.

В интервюто за френския спортен ежедневник "Екип", дадено в хотел в китайската столица, Пън каза: "Никога не съм казвала, че някой по някакъв начин ми е посягал сексуално. Случилото се е голямо недоразумение".
Пън добави, че ще присъства на няколко състезания от програмата на зимната олимпиада в Пекин и смята да пътува в Европа след края на пандемията, за да посети централата на Международния олимпийски комитет (МОК) в Лозана.

„Екип“ уточнява още, че интервюто е било на китайски език в превод на служител на китайския олимпийски комитет. Условието е било въпросите да бъдат изпратени предварително, като вестникът е трябвало да се съгласи да публикува отговорите на Пън без коментар.

Запитан днес за интервюто пред "Екип", Томас Бах отговори, че Пън сама трябва да говори за своето положение, и добави: "Казахме това, което трябваше да кажем, комуникацията зависи от нея. Това е нейният живот, това е нейната история и затова комуникацията зависи от нея", допълни Бах.